自己換火咀一問

想自己換火咀, 但上網 search 過人地話要 "啡那尺" 同磅尺, 係唔係真係要呢??

"啡那尺" 其實係咩??

講o既應該係一片片唔同厚度o既鋼片, 用o黍量度兩件o野接合處o既距離

唔一定要.....熟手既就唔洗....

唔係真係要

原帖由 ea11-R 於 2009-3-24 01:22 PM 發表
唔係真係要

乜唔係唔同引擎, gap位要有唔同距離咩?

其實係有需要, 只不過嚮香港o既修車文化下, 無乜人會咁做

原帖由 riderhk 於 2009-3-24 13:53 發表
其實係有需要, 只不過嚮香港o既修車文化下, 無乜人會咁做

其實係咪有條火咀匙扭舊果枝出黎再扭番新既入去就得?? 有冇咩要注意??

..我自己換過幾次就咁扭落嚟,就咁扭番上去,扭到實再細細力堆多一下就算裝完.
(普通車用6度火咀)有錯請指正

原帖由 peterlws 於 2009-3-24 15:31 發表

其實係咪有條火咀匙扭舊果枝出黎再扭番新既入去就得?? 有冇咩要注意??

老實, 我係唔識o既............... 不過基本上你睇番 service manual, 用番o岩o既火咀, 就咁換都識行識走, 除非火咀個點火位拗晒 (太遠點唔到火, 太近易積炭屎)

原帖由 riderhk 於 2009-3-24 16:34 發表

老實, 我係唔識o既............... 不過基本上你睇番 service manual, 用番o岩o既火咀, 就咁換都識行識走, 除非火咀個點火位拗晒 (太遠點唔到火, 太近易積炭屎)

我係驚自己整得唔好換左衰過未換咋, 不過又想試下