電單車幾問

呢家學緊貨van..
但係又想學埋電單車做代步工具~~
1.想問下125CC-150 CC 車1L 油行到幾遠到??
2.買車的話,綿羊仔定係街車好o的??
3.睇到honda 有架CBR150 ,但係條較好幼...會唔會好"漂"或者好危???有無其他種類ge 電單車介紹(最緊要慳油同埋保養平)
4.一般做保養o個陣,除o左換機油,一般平時有o的咩要注意???
5.一般泊電單車泊街會唔會好易俾人偷或者抄牌?同埋會唔會好難搵位泊?

1)以4衝125-150cc計 $0.3~0.4/1km 2衝就$0.7~0.9/1km. 最重要都係睇你點渣法
2)會遊車河的話, 當然係棍
3)CBR150係慳油, 但真係好似一架單車
5)搵位泊一定易過46.
易唔易比人偷. 多數係睇型號/車廠. Honda特別高危

4) 如果你係買新車,佢多數會跟幾次驗車俾你,會自動幫你搞。

原帖由 KitB 於 2009-6-7 21:39 發表
1)以4衝125-150cc計 $0.3~0.4/1km 2衝就$0.7~0.9/1km. 最重要都係睇你點渣法
2)會遊車河的話, 當然係棍
3)CBR150係慳油, 但真係好似一架單車
5)搵位泊一定易過46.
易唔易比人偷. 多數係睇型號/車廠. Honda特別高危

1) 乜2 衝咁鬼貴ga......不過2衝保養會唔會平o的?
2) 自動波唔夠力???
5)有無o的好車介紹?

原帖由 poonyc 於 2009-6-7 23:34 發表

1) 乜2 衝咁鬼貴ga......不過2衝保養會唔會平o的?
2) 自動波唔夠力???
5)有無o的好車介紹?

1) 唔會~ 2衝係勝在好玩.. 低轉冇力, 但係一到power band. 起哂頭
2) 自動波冇咩樂趣. 不過做腳車就一流, 夠哂舒服.
5) 街車,羊,跑車?

原帖由 KitB 於 2009-6-8 00:35 發表

1) 唔會~ 2衝係勝在好玩.. 低轉冇力, 但係一到power band. 起哂頭
2) 自動波冇咩樂趣. 不過做腳車就一流, 夠哂舒服.
5) 街車,羊,跑車?

1)羊仔定街車安全o的??或者容易上手o的??
2)聞說p 牌...羊仔保險會平o的??
-->如果1,2 都係....咁有無o的羊仔可以介紹下?
3)其實150cc 同250cc 耗油其實係咪差唔多??
4) o岩o岩問過個同事...話泊街係唔係咁易俾人抄牌??係咪ga?

原帖由 poonyc 於 2009-6-8 15:00 發表

4) o岩o岩問過個同事...話泊街係唔係咁易俾人抄牌??係咪ga?

1.羊仔幾易上手.  新手渣棍波二衝  小心~~前排炒左個就係渣RS125
2.我p仔150羊保險$15xx (冇記錯的話)
3.呢個當然會唔同....排氣量&馬力
4.多數泊骨位...

150羊:
台灣:fighter,raceing
日本: 4v
呢幾款多人買,parts易搵

你要先學棍波,考到牌才決定街車,羊,跑車.

原帖由 poonyc 於 2009-6-8 15:00 發表

1) 冇話安唔安全.. 渣得26真係要萬二分醒神.. 羊定街車都係睇你個人喜好, 棍波樂趣多
2) p牌夠21歲會比較平. 之後計cc同車種
SYM joyride150, Suzuki GSR125, Yamaha 4V, PGO Gmax200
3) 差唔多
4) 當然唔係就咁泊上行人路..

原帖由 KitB 於 2009-6-9 01:34 發表

1) 冇話安唔安全.. 渣得26真係要萬二分醒神.. 羊定街車都係睇你個人喜好, 棍波樂趣多
2) p牌夠21歲會比較平. 之後計cc同車種
SYM joyride150, Suzuki GSR125, Yamaha 4V, PGO Gmax200
3) 差唔多
4) 當然唔係就咁泊上行人路..

人齡夠,燕梳唔分CC/車種
唔夠人齡P牌燕梳好Q貴......
eg.19歲P牌 CB250燕梳$3,700,
22歲P牌 R1燕梳Under$1500