借車/租車比人會否犯法?

我朋友話借車或者租車比人時,如果借/租個人用我架車干犯了刑事罪,個車主(我)都要上身,真的嗎?我經常都借車比朋友用!

真好笑~~咁賣車使唔使上身?

我上次賣車時, 因為有諗過寄賣. 打過去政府吾知道個部門問過,
真係會有麻煩的. 例如, 如果有人渣左你部車超速, 又或者炒左人地部貴車, 佢又死口吾認, 那麼, 你會一身蟻.

原帖由 Rudy 於 2009-6-12 11:57 發表
我上次賣車時, 因為有諗過寄賣. 打過去政府吾知道個部門問過,
真係會有麻煩的. 例如, 如果有人渣左你部車超速, 又或者炒左人地部貴車, 佢又死口吾認, 那麼, 你會一身蟻.

咁你寄賣有寄賣單之類架嘛~
無理由乜都無就放架車俾人卦
我諗個寄賣店上身多過你囉

上一次睇鄭嘟嘟
有講過
借車朋友
如果朋友作出非法行為
車主都可能有法律上的責任
但咩責任就唔記得

原帖由 DarkHero 於 2009-6-12 12:19 發表

咁你寄賣有寄賣單之類架嘛~
無理由乜都無就放架車俾人卦
我諗個寄賣店上身多過你囉

但係就算無事, 有麻煩都吾好啦.
如果借車比人, 更加要小心. 包括有些第三者保險是吾包的.

犯左法如果搵唔到個司機, 個責任就落左去車主度
如果明知借車人係借架車去犯法, 仍然借俾佢, 咁個車主有可能犯協助或教唆罪....

原帖由 長崎良美 於 2009-6-12 14:26 發表
犯左法如果搵唔到個司機, 個責任就落左去車主度
如果明知借車人係借架車去犯法, 仍然借俾佢, 咁個車主有可能犯協助或教唆罪....

咁好無辜........
老屈個車主,不過我估如果有證據證明車主有不在場證據應該無事。

原帖由 getghost 於 2009-6-12 16:47 發表

咁好無辜........
老屈個車主,不過我估如果有證據證明車主有不在場證據應該無事。

不在場唔代表唔知喎

原帖由 DarkHero 於 2009-6-12 17:49 發表

不在場唔代表唔知喎

"犯左法如果搵唔到個司機, 個責任就落左去車主度"

不在場係用起依句。

"如果明知借車人係借架車去犯法, 仍然借俾佢, 咁個車主有可能犯協助或教唆罪...."

如果自己爆出黎,或者被人拉到,咁就無計啦......