二手車買返來通常要換D乜保品?

火咀?
波箱油?

火咀?
波箱油?
LEOWAI 發表於 2010-5-3 17:48

最好既緊係
4油,3隔,1水......

偈油,波箱油,BRAKE 油,風油軚油
風隔,偈油隔,電油隔
水箱水

回復 2# 蔥頭

有冇硬件要換呀咁師兄?
我想出架2手 AE110 or 318i, 師兄有咩意見?

回復  蔥頭

有冇硬件要換呀咁師兄?
我想出架2手 AE110 or 318i, 師兄有咩意見? ...
kanz 發表於 2010-5-4 01:51

咁就睇下有咩壞先換....
ae110 保養平, 油錢平,牌費平,咁當然無咁型.

318i 保養貴,會比ae110多小問題, 油錢又貴d,唔見得力好得ae110幾多. 但就型.
睇你想型d,定平d...

318i 保養貴,會比ae110多小問題,  ...
蔥頭 發表於 2010-5-4 09:07 AM

318睇邊部,e46 ge就係,但都唔係完全對,e36 ge話錯,保養係差唔多,最少唔洗換會timing belt,換power steering/alternator belt係15分鐘就得,有無大/小問題係好睇上手,我部97 318is都燒左兩個bulb禁多,bmw車保養得好會過日本車,我識人部E36原裝engine+tranny行左600000 miles(無多無少),我係city only,經常stop and go我都做到27mpg,hwy hold係4k rpm行80mpg都有40mpg,力方面唔好只睇max output,318個m42/m44唔係禁簡單~

318睇邊部,e46 ge就係,但都唔係完全對,e36 ge話錯,保養係差唔多,最少唔洗換會timing belt,換power steerin ...
luckyyu2004 發表於 2010-5-4 09:26

stop and go 都27mpg咁高!? hwy 仲有40!?
我部日本車仔1.8, 我大部分highway, total average(冇得計當時mpg)只能25-26.......
你有布誇大先.........定我部野問題........

stop and go 都27mpg咁高!? hwy 仲有40!?
我部日本車仔1.8, 我大部分highway, total average(冇得計 ...
afya 發表於 2010-5-4 09:49 AM

5L 我行到140mile嫁,我部318係1.9泥姐,都算係禁 ,日本車1.8應該去到30mpg喎~

5L 我行到140mile嫁,我部318係1.9泥姐,都算係禁 ,日本車1.8應該去到30mpg喎~ ...
luckyyu2004 發表於 2010-5-4 09:55

那也許我摷得太agressive吧.....
日日行條highway 有條大斜, 成日谷到3千幾
其實大約咩速度最省油? 行快d 的話短d時間, 但要高rev d.....

318i 保養貴,會比ae110多小問題,  ...
蔥頭 發表於 2010-5-4 09:07

corolla 十年車油會平嗎?

318睇邊部,e46 ge就係,但都唔係完全對,e36 ge話錯,保養係差唔多,最少唔洗換會timing belt,換power steerin ...
luckyyu2004 發表於 2010-5-4 09:26

318/325我都楂過....
力既318真係唔會快得過ae110好多....起碼頭100km/h 係...當然handle 就好玩好多...
e36有返咁上下年齡....個內籠都好多野要攪....d 制整一整都要幾百...
我個fd 行50%highway50%city 要$1.6/KM 咁上下...
ae110 一般都係$1.1左右/km