有冇師兄試過被控危險駕駛?

如題,有冇師兄試過被控危險駕駛?小弟超速48公里及連cut3條線…知唔知點罰?

N 年前超80被告魯莽駕駛,罰3k停3m,而家危險駕駛首次最少停6m。

回復 2# NX
超驚因為見到” 一經循簡易程序定罪,可處第3級罰款及監禁12個月。”呀sir話會循簡易程序定罪…但係唔知會判幾嚴重…會唔會坐監呀?

回復  NX
超驚因為見到” 一經循簡易程序定罪,可處第3級罰款及監禁12個月。”呀sir話會循簡易程序定罪… ...
dhl_express83 發表於 2011-10-7 10:44

冇意外冇醉酒,首次定罪,一般只會停牌六個月,罸幾k,再强制上駕駛改進課程。

冇意外冇醉酒,首次定罪,一般只會停牌六個月,罸幾k,再强制上駕駛改進課程。 ...
NX 發表於 2011-10-7 10:48

我係首次定罪(clean license), 冇意外同冇醉酒…但係架車就勾左去大欖,幾樣野要跟,師兄有冇經驗?

我係首次定罪(clean license), 冇意外同冇醉酒…但係架車就勾左去大欖,幾樣野要跟,師兄有冇經驗? ...
dhl_express83 發表於 2011-10-7 11:27

要驗有冇改車,改車順便告埋。

要社會服務令 120 小時........

要驗有冇改車,改車順便告埋。
NX 發表於 2011-10-7 11:33

有小改…要跟要求改翻再驗,有5個items,車房話好易整翻同普遍,不過唔之罰得嚴唔嚴重,因為改車好似係刑事…

要社會服務令 120 小時........
yoyo348 發表於 2011-10-7 11:57

服務令for 改車?

如題,有冇師兄試過被控危險駕駛?小弟超速48公里及連cut3條線…知唔知點罰?
dhl_express83 發表於 2011-10-7 10:17

罸得唔重 , 你下次咪超 148 來來回回連 cut 9條線囉 ! 保障你喳 超速唔講 , 香港高速都太容易犯 , 連 cut 個度你又有冇解釋呢 ? 有冇諗過會出事累到人架 ?