市面上有冇D可攜式電池可以比220V拋光機用?

如題,香港D停車場冇電攞,想DIY拋光都冇乜可能,D 220V拋光機話要成480W電,咁即係要2-3A輸出,市面上有冇呢D電池呢?

或者會唔會好似台灣咁有D收費場可以拎電??~~THX~

如題,香港D停車場冇電攞,想DIY拋光都冇乜可能,D 220V拋光機話要成480W電,咁即係要2-3A輸出,市面上有冇 ...
red1210 發表於 2012-4-3 15:02

如果香港可以有台灣咁大地方開個咁既收費洗車打蠟場就好.
但香港地少同貴到無倫....冇計

同埋都冇人會注重架車靚唔靚..求其洗下就算

如果香港可以有台灣咁大地方開個咁既收費洗車打蠟場就好.
但香港地少同貴到無倫....冇計

同埋都冇人會 ...
kenfung 發表於 2012-4-3 17:18

無計啦.......如果開係市區....比你去洗完.....回程時跟下巴士尾你部車已好快痴晒污濁野
如果開係其他區....洗完出返黎行條公路又怕中石仔花晒

仲有就係香港既車量唔夠台灣多...台灣只計綿羊仔都可能多過香港....
肯自己落手花幾粒鐘去注重車既整潔就更少之少...無咁市場去支持又點會有人去開

最後果點你都有提....租金成本...香港寸金呎土....開呢d自助洗車場簡直就係蝕錢之路

裝隻dc to ac 就得........長時間用要帶多件電池

回復 4# ea11-R

點煙位果d應該唔夠力推220V

回復 3# Steven

其實重點唔係洗車打蠟,而係用果部野可以修補倒D輕微刮痕,只要唔洗"線灰"都可以自己做,唔洗下下噴返,最重要係你鐘意幾時做都得,當係DIY興趣又得,唔洗擺低架車最少兩三日冇車用~

回復  ea11-R

red1210 發表於 2012-4-5 09:31

吓﹖同幾多 V 無關係。你要睇部打蠟機火數 (W)﹐再睇下隻 12V 轉 220V 出幾多火。留多50%就無死。

大火數 12V 轉 220V 有得直接駁電池位 (類似過江龍線夾)﹐唔怕點煙頭唔夠力。

回復 7# lawlaw01

咪就係囉,點煙果個位得12V點出倒480WX1.5=720W,咁即係要720/12=60A喎@.@,所以如果點煙出果D轉壓器應該唔洗諗,冇乜可能,如果要著ENGINE直駁都仲有D可能,不過著住個ENGINE攪又好似唔多妥@.@,所以想睇下會唔會有D PORTABLE電池做倒480W以上o既輸出~

回復  ea11-R

red1210 發表於 2012-4-5 09:31

做乜要用點煙位?拉線裝dc to ac 火牛喎..........

回復 9# ea11-R

之但係洗唔洗著車?同埋會唔會搞死車舊電?