[保養相關] [開箱文] 12V汽車電池充電器

電子式的,很玩具似的很輕身,長只有15cm。先上圖:-
選了6A版,計劃用於修復一舊已用了30個月,幾乎棄置掉的,閒置了50日,但他表數字上一直是 12.53V 的環保電。

又話智能,又話脈充,又話自動,其實咪又系插住電,夾住正負極咁用......點都系要小心用。

充電時有走馬燈,充滿電時『理論上』會亮燈停住,但只是理論上....第一次用了近十小時只有走馬燈現象....

『理論上』只供12V電用,如用於電單車或大車,請自行小心計算術。

只有7.5cm的夾仔。

剛剛可以夾得住.....

差電中唔好碰,大動作會甩.....

充電中時風扇聲幾明顯。

充了只有半個小時。15.76V

充了9個多小時後。15.86V (賣家寫算是『浮充』階段)

脫離充電器後5分鐘。13.24V

脫離充電器後幾天能定住 12.78V,應該算維護成功吧!

回復 1# cheetah

在選買監測CCA儀器,或長期車尾備着過江龍,與長期維護保養電池之間,先選了一個簡單充電器試試。先定期保着電池平安,應該比較無憂吧。

一點數據記錄:-
12.53V - 買左件新VARTA 60A電後換下這M55閒置了50日,差尐尐比左收賣佬....

13.86V - 差完電9.5小時後量得
13.24V - 放置5分鐘後
12.91V - 放置1小時後
12.82V - 放置14小時後
12.80V - 放置26小時後
12.79V - 放置40小時後
12.78V - 放置5日後,空載量得

試驗換走舊虧虧地的80D水電,實測試下這重新差滿的M55環保電 ......

扭一格,着 radio:-

扭兩格,着電器:-

打火瞬間:-

剛着車瞬間:-

發電機工作中:-

閒置12.x V沒有大意思

要看扯高壓電打火果下,read minimum的電壓降value,才可判斷粒電係咪真正有能力儲到你充入去的電,同有能力舜間釋放電流

如果仍然低過10v,那個修復功能,算是失敗

贊成,start 果下最重要,得就得,唔得就係唔得。

閒置12.x V沒有大意思

要看扯高壓電打火果下,read minimum的電壓降value,才可判斷粒電係咪真正有能力儲到 ...
pbodq 發表於 2013-5-7 00:40

明白的,但是暫時手邊沒有 load tester,而方便的 digital analyzer 如下圖又唔捨得投資 。簡單想法是到一定時候幫粒電差翻滿,保養下粒電就算。放翻入車打火順利,用他表監察電壓良好,這次recharge應該還是work的。

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=19297639493

買左呢件野黎玩,細細件又真係著到車

買左呢件野黎玩,細細件又真係著到車
EU仔 發表於 2013-5-7 23:01

對呢D野冇認識...不過睇落好似好兒戲

買舊新電算

對呢D野冇認識...不過睇落好似好兒戲
阿華田 發表於 2013-5-8 01:10

本來真係諗住買黎玩下,拆左舊車電,淨係駁呢舊野又真係著到車喎
用黎救命都唔錯

如果幾百蚊
真係撻到車又安全
真係超抵!!

話說我架車舊電閒置兩星期就撻唔着
由於在屋苑停車場
又是下班時間
叫的士又入唔到住客停車場
實q話要等第二朝番工問管業處經理攞permit
最後搵左個有過江龍的鄰居幫手
睇電視以為一搭就搞掂
點知朋友狂踩油近十五分鐘