[影片分享]尋幽探秘 - 道風山

太平山、飛鵝山等係較多駕駛人士去既景點,但沙田道風山相信比較少,我住在沙田多年,在市中心可以遠眺山上的大十字架,但之前從未去過,早兩日放工後走上去探險,整條路有些似山頂,若沒有對頭車,大部份路段都幾易行,一路去到友愛村為止,去完才知沙田也有一條友愛村.........

http://youtu.be/8WhDlSzJUNQ

平時就要小心行山客
仲有對頭村巴

平時就要小心行山客
仲有對頭村巴
rx78_nt-1 發表於 2013-11-17 09:19

果時開架Fit 對頭有小巴都窄到差少少行唔倒... 而家架車唔敢上去... 仲有, 上到去無位泊所以好快走...
星期日早上千奇唔好上去... 好多人去教會....

太平山、飛鵝山等係較多駕駛人士去既景點,但沙田道風山相信比較少,我住在沙田多年,在市中心可以遠眺山上 ...
馬自達士必 發表於 2013-11-17 09:05

你條片轉入去果度同開頭果段... 我而家係望住架...
仲有, 銅鑼灣村唔係銅鑼灣
另外條片開頭果段路, 右手邊係有山墳... 晚上行都幾....

上次抄左埋欄

果時開架Fit 對頭有小巴都窄到差少少行唔倒... 而家架車唔敢上去... 仲有, 上到去無位泊所以好快走...
星 ...
ckkong97 發表於 2013-11-17 09:38

基本上只有轉彎位才可讓對頭車過,而且一方一定要上壆或行人路,所以要十分小心,一個不留神會整花車軨。泊位方面,我泊在神學院一陣,無人理我,可能根本無諗過有外人上去吧..........

基本上只有轉彎位才可讓對頭車過,而且一方一定要上壆或行人路,所以要十分小心,一個不留神會整花 ...
馬自達士必 發表於 2013-11-17 10:50

係... 條路根本俾唔倒兩架車行... 仲有行人...
泊神學院都係偷雞泊... 星期日又一定無位...

其實上到去無景路又窄.. 不如去火炭個獅子亭咪仲好...
http://goo.gl/maps/rDdBL

busfanhk 發表於 2013-11-17 12:33

獅子亭咁易去,點算探秘....

busfanhk 發表於 2013-11-17 12:33

果度又多蚊又好大陣尿味...