今日第一日入[元駕]學車, 下星期考中期試

而家好緊張!  

今晚回來報告

元駕中期好易考, 出街就煩D.  撞岩多人驗車就真係頂死, 試過陪個FD去考, 見佢出車到翻市場成半個鐘.

呢個位~

小心呢個位
http://goo.gl/maps/HYPPF
成日見啲學神險象環生
一轉就走佐過隔離線
利申, 我差啲中過招, 行緊自己線轉灣旁邊學神成架轉佐過黎我條線, 好彩 dup 得切

重有考其中一條線好多死車, 要過線小心

1)左右邊都好多死車, 因為有幾間車房o 對頭又有車入~

2) 由呢條線直行到尾要左轉, 但有好多貨櫃車泊係個灣位到, 你最好停晒慢慢入灣, 如果唔係睇唔到對頭車~

而家好緊張!  

今晚回來報告
wahwah 發表於 2014-1-24 12:48

去鴨梨洲最最最最易考

當年都係e條, 勁多死車, 車房d 車擺滿成條街,
但自覺反而成條街長打燈走外線仲好, 唔洗煩轉線~ ...
davisybw 發表於 2014-1-24 16:32

不過長騎分界線會唔會比考官肥?

via HKEPC Reader for Android

多謝樓上咁多位師兄
路試有排囉,

舊 Post
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 69&pid=31209006

今日先第一堂, 都係講D車既基本野,
講下開車停車程序,
叫我試下開車停車, o係個場度 一波 行車.... 試下我咁.
最得意係控制o太盤, 佢叫我將視線望遠D,  對手就好自然會跟住轉, 用感覺,
同我幾十年前學, 話要數幾多手o太 好唔同,
個半鐘好快就過.
感覺上可能我有個底, 基本上都未至於手忙腳亂果種,
同埋而家D 新Hiace 真係好好操控,  極力子 冇舊陣果D咁易死火,
聽日就正式學 泊位掉頭       仲係超緊張!

多謝樓上咁多位師兄
路試有排囉,

舊 Post

今日先第一堂, 都係講D車既基本野,
講下開車停車程序, ...
wahwah 發表於 2014-1-24 20:59

你如果分開考,到時單單考路試可能會考你最長個條線。唔知有冇變到,如果冇變就應該係工業區,不過個段路好好走冇乜車(死車都會有),係出翻錦上路西鐵個段多d車,其他都ok.

今日第二日正式學 泊位掉頭,
經師傅講解左之, 原來真係好易的,
試完一兩次後, 冇想象中咁驚咁緊張,
唔知算唔算好彩, 基本上都冇死過火,