軚盤有聲 & 其他問題

依家日日返工揸車. 比起以前假日車, 以前會比較留意架車既情況~

依排先留意下啲水電油 各樣野.. 有兩個問題都想請教大家好耐, 因為都幾煩擾

1) 軚盤有聲, 係凹凸不平既路係 咯咯聲 同 好震
係啲咩問題? 和尚頭?

2) 依兩日搞底個窗, 係停車場轉落去, 車速唔快, 但聽到有好幾下係 令令聲, 聽唔出係邊個位置~
於是第日朝早又出車, 轉落去, 又係有 幾下 令令聲~
佢又唔係次次都有, 間唔中轉落去有一兩層有聲...
平時行車係無, 回程入車場上斜轉上去又無~
個下令令聲 係好似少少似鐵鍊拖地啲聲, 但當然唔係咁響. 基本上你唔細心留意係好難聽到~

另外又諗過係咪凍車先係咁...

唉, 總之就唔知咩事... 依兩個問題請教大家!! 當吹下水brainstorm下~

bush and balljoint got problem.

bush and balljoint got problem.
mclarenfung 發表於 2014-6-22 13:11
楼上ching講得啱, 波joint有事, 尤其是頭轆車
1956 發表於 2014-6-22 13:19

唔該兩位ching, 但我想問 同有啲鐵鍊聲有冇關係..? 定係另外樣野?

what years /brand /model of your car

what years /brand /model of your car
mclarenfung 發表於 2014-6-22 23:02

Year: 2007
Brand: Toyota
Model: Rumion 1.8s  (No. ZRE152N)

Year: 2007
Brand: Toyota
Model: Rumion 1.8s  (No. ZRE152N)
fire284a 發表於 2014-6-22 23:44

brand new 牌簿定係 import used?
原裝suspension 定係改裝

imported used. 全車原裝的~

回覆  fire284a

無理由重用cam鍊架, 就算係都冇鐵鍊聲, 你試下轉彎平路,同上斜比油上斜聲音有冇不同 ...
1956 發表於 2014-6-23 01:14

會留意下~ 想補充多少少就係啲聲唔係持續性, 係間中1下或者 2-3下~ 唔留意跟本聽唔到咩事~

同埋好似留意到落brake先有機會出現, 就咁流好似無... 我要再留意多幾次係咪先~