其實香港邊使咁光架,真係影響到其他駕駛者架嘛..
A君 發表於 2016-11-24 17:56

香港已經好光,唔洗開燈都行到,加上咁細

但大陸唔得,光少少個人會舒服好多,唔洗200%集中精力,爛路又多

除左避人之外仲要避隆 避石 ......,渣越野車就會輕鬆d

例如落完雨明知呢個畫面一定會出現,避唔晒,但每次車頭無喇喇噴晒水花都有d 怪怪地,個人硬起來

台灣國道無街燈好舒服,行幾耐都唔會標眼水
但架車前題一定要夠光

點解錯法?

無拆大燈郁過 cutoff ,但撞過一次,影響埋右邊燈,跟住俾人整過

岩岩搵到一張完全無郁過任 ...
faat 發表於 2016-11-24 20:40

先講你呢張相: 一係裝番halogen膽, 一係正正經經改做hid透鏡.  你個cut off會閃到對頭車.  正常hid cut off 係 ___/一一一, 你個 cut off 係 ___^一一一.  中間射得超高.  下面係正常 hid cut off 俾你比較下...

2015-11-09 19.54.27 1.jpg

再講你第一條片: 你係左軚車, 正常右邊燈影會高過左邊少少, 你就剛好相反.  雖然唔知實制燈影距離, 但我估計你右邊太低, 左邊cut off應該係正常的.  同埋好明顯見到有 hot spot, 即係燈光聚在一點, 散得唔均勻.  原因上面講了: 你隻 halogen 透鏡 focal point 唔啱 hid.

先講你呢張相: 一係裝番halogen膽, 一係正正經經改做hid透鏡.  你個cut off會閃到對頭車.  正常hid cut o ...
lawlaw01 發表於 2016-11-24 23:41

你果張大陸好似係美標切線,中高價車用多

我射出去高低差校高似歐標,反正大陸驗車接受呢種切線,色溫低於6000k 以下,光度只有設下限,上限無限制, 都過到年驗

要俾錢人地改到美標就免,返正遲d就換車,現實中射到對頭車就沒試過,坐人地車睇返自已車燈都唔覺

我射出去高低差校高似歐標,反正大陸驗車接受呢種切線,色溫低 ...
faat 發表於 2016-11-25 00:31

ECE 歐規黎㗎, 同一部 Golf MK6.

你呢張相就好似正常啲, 不過你 youtube 條片燈影就左高右低.  撞完整番個 housing 有無裝歪或離罅?

我射出去高低差校高似歐標,反正大陸驗車接受呢種切線,色溫低 ...
faat 發表於 2016-11-25 00:31

應該係呢種海拉3

照行人路果邊好好多

ECE 歐規黎㗎, 同一部 Golf MK6.

你呢張相就好似正常啲, 不過你 youtube 條片燈影就左高右低.  撞完整番 ...
lawlaw01 發表於 2016-11-25 00:44

用 人眼 同手機既 "影相模式" 同依張相係一樣

係唔知點解用車個cam 錄影就有你講既問題,唔知關唔關平貨問題,好耐之前係$199 網上買,set 左720p 60fps

佢有1080,但質數跟本唔係人睇,似320p 放大到1080p咁,但係set 720p 就不過不失,起碼對得起個價錢

睇錯左

用 人眼 同手機既 "影相模式" 同依張相係一樣

係唔知點解用車個cam 錄影就有你講既問題,唔知關唔關平 ...
faat 發表於 2016-11-25 00:53

講開車cam, 我隻 blackvue 啱啱打咗柴, 又要破財.  不過睇番張單, 不經不覺已經用咗4年了.

osram  好似無出H7 既xenon lamp

要改燈座就唔好搞

依嫁套hid 都ok ,過到自已(性價比好得,成套連安定 ...
faat 發表於 2016-11-24 14:21

Are you H7 or H7 to HID ?
both fit Osram wor.
Made in Germany vs i dont recommend unknowm brand aftermarket because you dont know quality.