[技術討論] 防盜搖控不能開鎖上鎖 (已解決)

問問大家經驗, 通常個防盜,  冇裝野改野突然有日按搖控有聲, 不能開鎖上鎖, 車匙就可以開車門, 但防盜就會之後瓜瓜叫, 搖控按幾次有次中就解到, 另一搖控都係一樣無效, 搖控換過新電一樣, 搖控LED一路按上係有著有反應

通常...係瓜左咩野呢?

UPDATE: (已解決)
================================
結果十年的鐵將軍跟本冇壞到, 係司機"中控電門鎖器"壞了, tb 全新$40蚊人仔, 香港執唔知幾手湯車的都話要$300
拆門內換, 換左插上立即正常...........唔覺意換左新防盜+內置搖控

裝防盜其實睇下個師傅好唔好心機裝有次比個熟師傅裝.佢成個錶台拆落黎連冷氣個d全部拆曬,個防盜主機收係裹面後加d線一d都睇唔度一裝一拆攪左成日,師傅講一般賊仔一定攪唔走架車囉.

回覆 17# 惡魔城城主
最好拆開門板睇睇, 會唔會外加多隻門鎖馬達(5色線/藍色兩色線).
作用: 利用原裝中央鎖帶動外加馬達(多數裝係司機位), 通過外加門鎖馬達俾返signal套外加防盜.

如果師傅夠聰明, 會識得係原裝中央鎖偷signal駁去外加防盜.
相反, 有d慳工夫, 會直接裝多隻門鎖馬達就算.

根據你的講法, 中央鎖無問題的話, 所以有此推斷.

回覆 14# worldcat
今日車場先見到個燵車響晒防盜但無CUT油   埋去睇下係咪偷車  一睇有匙九成唔係原裝野
所以買呢D防盗要小心   個腦開始傻傻地就唔好再用

按搖控後,是否解到防盜但不能開鎖,
是的話,可能係推鎖制枝電索壞左,換電索便可。 ...
singkee1 發表於 13-1-2017 16:31

解防盜就一時得一時唔得, 依家唔得多, 不能開鎖就一定唔得, 但用匙車門開, 係四度開都彈起的...所以又唔關事

問問大家經驗, 通常個防盜,  冇裝野改野突然有日按搖控有聲, 不能開鎖上鎖, 車匙就可以開車門, 但防盜就會 ...
惡魔城城主 發表於 2017-1-13 00:04

按搖控後,是否解到防盜但不能開鎖,
是的話,可能係推鎖制枝電索壞左,換電索便可。

得一條 key?  如果有另一條, 係同一情況?
tomming 發表於 13-1-2017 14:46

問問大家經驗, 通常個防盜,  冇裝野改野突然有日按搖控有聲, 不能開鎖上鎖, 車匙就可以開車門, 但防盜就會之後瓜瓜叫, 搖控按幾次有次中就解到, 另一搖控都係一樣無效, 搖控換過新電一樣, 搖控LED一路按上係有著有反應
通常...係瓜左咩野呢?

雖另一個搖控冇特登換電試, 但按佢佢都有led燈著, 一樣有反應但開唔到鎖唔到

我估無乜關係,舊車(2000年左右)晶片只係燵車用,即係插匙後車腦會對匙內晶片id先著引擎。但被人研究左對 ...
worldcat 發表於 13-1-2017 15:21

係呀...舊式就應該係依d, 塊野轉過去就叫換匙, 聽講有d又咩抄code就唔識

後加既咁壞車果組就唔奇喇!!
車內感應器測唔到晶片, 用唔到遙控開鎖門.  match唔到晶片用實體匙開門防盜 ...
HKLeo 發表於 2017-1-13 14:21

我估無乜關係,舊車(2000年左右)晶片只係燵車用,即係插匙後車腦會對匙內晶片id先著引擎。但被人研究左對匙同跳線後,基本上只係better than nothing。 部分車主唔見匙後直接跳線著車,咁就普通配匙已經可以開車。
普通後加防盗同架車其實無乜關連,最大作用就係遙控開關門。防盗方面只係感應隻門有無開(駁門燈),只要無熄防盗開車門,咁防盗就會響。就算無壞都係咁。
曾經有一輪興防盗駁埋油控,壞防盗會連車都燵唔著。唔少人中晒計,甚至有人話試過揸揸下防盗電腦壞,架車就當堂死火。之後就好少人會駁cut油。

得一條 key?  如果有另一條, 係同一情況?

後加既咁壞車果組就唔奇喇!!
車內感應器測唔到晶片, 用唔到遙控開鎖門.  match唔到晶片用實體匙開門防盜 ...
HKLeo 發表於 13-1-2017 14:21

都係要confirm下係咪真係瓜, 都係自己淘套落來再新跟過晒唔難, 係要配匙同轉晶片去新匙果下要搵搵