其實我唔明點解要拖波用...

你煞車佢自然會減波, 唔使自己減

你又不至於去煞唔到既位

唔同傷波箱好過傷break皮?

+-波拖波
會cut 油, 慳油
慳brake 皮
落斜入出灣更好控制 安全好多
有事起上黎, 你會快好多停得住架車, 早 ...
platinum 發表於 2017-1-13 11:22

如果發生意外, 你單手操控軚盤, 單手轉波, 要做兩樣野更加大獲, 可能你要加速避, 又要手動轉波, 又要控制架車, 未仲危險

宜家自動波咁先進

唔講意外, 拖波一定會增加波箱損耗

breake波貴過整波箱? 完全唔值

波箱無你想像中咁屎,仲有你入定低一波斷一比油個反應係唔同的(特別係d車仔,低cc個d) ,就算幾先 ...
gary1200 發表於 2017-1-13 15:55

從簡單物理學, 你將break皮磨損轉移到波箱磨損

講真break皮使幾錢, 波箱磨損好過break皮磨損?

波箱係無咁屎, 不過break皮夠哂用, 無啦啦走去搞個波箱

你是新牌嗎?累積多一點駕駛經驗就會習慣。揸+/-波已經好輕鬆,咁揸棍波要右手揸軚,左手轉波,右腳踩油 ...
ckshum 發表於 2017-1-13 16:22

遇上意外, 0.1秒都差好遠, 如果發生意外, 你覺得
(同一個人)
1. 同時做咁多野, 右手揸軚,左手轉波,右腳踩油,左腳踩極力子安全D?
2. 定係就咁全自動波操控安全D?

以棍波車黎講, 拖波係正常操作, 但係自動波車就唔係正常操作
(話手動拖波唔正常唔代表係錯, 只係唔合理)

唔會對引擎構成損害, 我一直無話過係損害, 我話"磨損"

你正常行車都會有磨損, 你將break皮既磨損轉移到波箱到,

就算係正常磨損, 你都係減少左波箱壽命

為左增加break皮壽命, 減低波箱壽命是不合理

你將break皮既磨損轉移到波箱到, 好簡單既物理學

"落斜長踩迫力,反而有可能燒迫力皮,咁就係非正常損耗。"

自動波你踩迫力部車會自動減波, 即係電腦會自己合理地拖波

燒迫力皮? 你搵架自動波燒比我睇, 空波燒迫力皮我就聽過,

自動波點燒迫力皮? 自動波唔識自己減波?

自動波手動特登去拖波只可以話係多魚

你諗多咗

Source:
tomming 發表於 2017-1-13 17:09

諗多咗咩?

現代自動波踩腳制會自己電腦減波engine brake

自己手動又危險, 又多魚

你自己打去運輸署, 考車帥父會唔會咁教你?

你打去車廠, 會唔會建議你咁做? 佢會同你講自動波會自己減波

高速減波更加會傷波箱

揸過棍波未? 揸過DCT未?
拖波的目的從來都不是減少brake皮磨損, 而係加強操控同避免brake過熱. ...
nganshiu 發表於 2017-1-13 23:26

宜家係講緊自動波, 自動波踩腳制會自己拖波, 唔使你特登去拖

時速高過去拖波仲會傷波箱

你知唔知咩係自動波? 定係你渣緊好舊既自動波, 唔識自己減波?

其實如果落斜AT咁啱係轉波位,你快左就剎車,慢左就放開,如果個速度位啱啱係轉波位,波箱咪磨損得 ...
gary1200 發表於 2017-1-13 23:45

S波唔係自動波??

不如你解釋吓自動波識減波既原理, 同有幾多車識分平路上斜路斜?
如1.8ton車平路60km/hr轉速係2000rpm, 咁 ...
nganshiu 發表於 2017-1-14 18:05

自動波都分好多種, 舊或可能差D

一般你踩腳制, 佢自動會幫你拉低個波

你錯+1

如果你話有自動波就唔駛+/-波, 車廠唔推薦. 唔通個+/- 波唔係車廠裝落去嘅? ...
yip144 發表於 2017-1-16 17:27

+/-減波唔係拖波用, 係駕駛樂趣, 玩車用

你中意整波箱多過BRAKE皮, 你有錢你中意

回覆  ckarea

你錯+1 + 1

你用吾用+/- 波都好, 而家D 自動波上/落斜都會拖波.

波箱設計係用嚟轉波 ...
edl0025 發表於 2017-1-17 06:39

你搵一單新聞, 係近代自動波 brake皮過熱死左既比我睇

自動波識自己拖波, 又點會brake皮過熱? 你有無邏輯?

波箱唔易壞?? 你渣過車未? 知唔知波箱幾易壊? 自己上網GOOGLE下先啦

好多時仲係因為不當轉波引起

好多人高速轉勁低波拖波係非常錯誤, 增加磨損, 令波箱過熱

正確拖波一定係踩左腳制減速後先拖波, 宜相關操作自動波會自己做埋

你唔減速直接高速拖波, 係會傷波箱

波箱無咁易壞都講得出口...