有錯請各位指正。

以前睇落嘅嘢,唔一定100%記得岩晒。

一般電油車嘅engine breaking係當intake嘅時候 ...
bbsen 發表於 2017-1-17 13:48

無錯, 一定要減速先唔會傷車, 高速轉極低波係好傷車

一直以黎我都係講緊"自動拖波" VS "手動拖波"

個個可以斷章取義話我唔使拖波, 真係搞笑

回覆  worldcat

我架日本 08 年 CVT 唔識, 一定要自己拖落 L 波先得. 不過又想問下, 拖落 L 波同入  ...
PNBA 發表於 2017-1-17 00:55

L係低波(通常D波上唔到斜改L波就得,S係sports,L效果會比S更好(落斜計)
我只係就手S波係波棒到有粒制所以用S波

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android

大家只要在ckarea 名稱旁邊按"只看該作者", 就唔會斷章取義.
一段段黎睇, 你都係好多錯呢.
有乜錯大家都講左咁多次, 我諗大家都冇期望你會認錯.
只係希望其他人唔好被誤導就OK 了

回覆  ckarea

你錯+1 + 1

你用吾用+/- 波都好, 而家D 自動波上/落斜都會拖波.

波箱設計係用嚟轉波 ...
edl0025 發表於 2017-1-17 06:39

我諗   我諗ja .... 可能果位ching牌都未有 or 果位ching個D波有超級車級數

大家只要在ckarea 名稱旁邊按"只看該作者", 就唔會斷章取義.
一段段黎睇, 你都係好多錯呢.
有乜錯大家都講 ...
yip144 發表於 2017-1-17 16:07

都唔知條友想點,自動拖波都講得出

自己講完當無講
人地無講佢又當有講
病理學黎講都可以叫思覺失調,我只覺得佢可憐,
有病都不自知不懂去尋求治療,我個人不會歧視佢

上論壇吹水唔緊要,一陣害到人就一世
發表不負責任言論雖然唔洗坐牢
但係稍稍有良心既人都真係做唔出咁不負責任

你睇佢言論都知,轉波=拖波,神級智將邏輯,無人夠佢講的!

無謂拗啦咁多位
唔同人揸車有唔同喜好習慣
就好似夜晚揸入無街燈村路 有D人鍾意推高燈+霧燈老遠有鬼都望到 有D人鍾意細燈就夠反正夠照

利申: 十年爛錢七
屯公出九龍, 一過小欖上斜一定會減波爆上
大山落煤氣鼓, 唔拖波好驚炒車累人
小弟技術差 隨便插

我諗   我諗ja .... 可能果位ching牌都未有 or 果位ching個D波有超級車級數 ...
benny8888 發表於 2017-1-17 16:22

人地渣開林寶一波行80洗鬼拖波咩

人地渣開林寶一波行80洗鬼拖波咩
archy 發表於 2017-1-17 17:02

maybe even F1 gearbox

回覆 77# ckarea

XX兄, 想請問你壞過波箱未先? 如果未就吾好話好易壞。

吾洗google 都記得大與山有加巴士落斜用brake overheating

人生攻擊果般都係抄你個post.

可能你真係揸住20年前d 錢七, 100 km 拖1波,係吾會傷到波箱 係試完就知係拖吾到, 電腦係吾俾。。。 ??兄記考番個牌至好去試。考牌時問你落斜要點做要安全, 記住吾好答用低波, 怕你考到牌撞死人

Ching 如果我係你, 見咁多人問候你個post, 我係你都諗諗自己會吾會有問題,可能係知識, 人格 更可能係 知商

冇人會笑你吾識不過知商低重要死頂就小見d

回覆 91# ckarea

高速轉極低波 - +/- 波要一個一個j波轉, 點可以一野去到最低波。

快d 去大昌行試下車先再講。。。

睇你都係一個上年幾的老頭, 接受吾到新事物同人地意見係好正當