回覆  ckarea
給容易受傷的波箱:

又係你自己問有冇香港有冇煞車過熱出意外... 而家又要吾計巴士....

10 ...
edl0025 發表於 2017-1-18 11:04

你又想屈?

1. 我一直講緊現代自動波(有自動拖波)既私家車, 而不是單單煞車過熱,

宜家係唔係講緊巴士? 巴士係車, 坦克車都係車, 你唔講坦克車? 單車係唔係車? 計埋單車?

你好幼稚, 成個小學生咁死都要兜

斷章取義只會顯得你無知

你連DSG點解壞都唔知, DSG壞主因係過熱同磨損, 而錯誤地手動拖波正正就是致命傷

如果你咁無知, 就講少錯少D啦

"100 km 拖1波 唔會傷波箱" 你出去大大聲講, 睇下你比人笑成點

其實我個人認為[AT私家車]係冇需要落斜拖波呀,香港都冇咩路有咁長斜呀,
同埋你唔會一直長踩brake唔放掛?踩 ...
nkc1989hkjc 發表於 2017-1-18 11:41

正確, 佢地咁講, 即係話所有"D波走天涯的都是傻仔, 遲早撞會死, 要釘牌"

有自動拖波既車, 完全無必要手動拖波

如果係咁, D波走天涯所有人一早死哂, 無邏輯, 一句KO

其實我個人認為[AT私家車]係冇需要落斜拖波呀,香港都冇咩路有咁長斜呀,
同埋你唔會一直長踩brake唔放掛?踩 ...
nkc1989hkjc 發表於 2017-1-18 11:41

正常路段是的,不過上落山是不同的,但係如果你落山係唔過30km/h都應該無問題

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android

回覆 121# ckarea

留學生... 講左 n 次 100 km 係拖吾到落一波。。。 你試下先再番嚟講啦。。

我吾係好識dsg 點壞, 只係知吾係新車就吾好玩dsg.  由其事 乾7  dsg.  我只係識香港揸就吾好去買舊乾 7。 你都係聽lee 到d ching /你d fd 講賣左佢,吾洗吾開心係到發泄

回覆 122# ckarea

自動波波箱依家有三款. 傳統四前速自動, 加減波, 無段變速.

當然, 傳統四前速基本上唔太好. 加減波可能有DSG既問題(某啲車款保障首二拾伍萬次故障率為零), 無段變速.

所謂入D波走天涯, 都要睇係咩類型. 如果好似綿羊仔用既拉轉速既無段波或自動判斷既. 當然冇問題.  不過, 加減波(如開動左M模式)就需要好似傳統車噉操作. 見到噉快入1波(加減波當然要順序入, 所以原則上比棍波安全), 當然必死.

回覆 123# gary1200

香港有長斜或斜率較高既路面. 入過柴灣斜未?

回覆  gary1200

香港有長斜或斜率較高既路面. 入過柴灣斜未?
polarhei 發表於 2017-1-18 14:21

未,正常路段都係城隧入荃灣會比較長命ge斜路,
西貢入將軍澳,上山就山頂,大帽山,飛蛾山都上過

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android

回覆  ckarea

留學生... 講左 n 次 100 km 係拖吾到落一波。。。 你試下先再番嚟講啦。。

我吾係 ...
edl0025 發表於 2017-1-18 14:05

無發泄, 只係糾正你錯誤

我係話有"自動拖波" 無必要 "手動拖波", 呢個理論根本無錯

架車差唔多係送比我, 壞都賺一大舊, 傻既先唔買

唔止DSG波箱有問題, 歐美車波箱一直都易出事, 唔通所有買歐美車既又變成係傻仔?

你又話"100KM拖1波唔會傷車", 又話"100 km 係拖吾到落一波"

你咁自相矛盾, 我都唔夠你講了

回覆  ckarea

自動波波箱依家有三款. 傳統四前速自動, 加減波, 無段變速.

當然, 傳統四前速基本上唔太好 ...
polarhei 發表於 2017-1-18 14:21

就係話自動判斷既係唔使手動搞佢, 佢地中意周圍屈人無計

回覆 129# ckarea

冇辦法.

最初自動波, 如入D波, 會按引擎扭力情況,入高波或入低波. 但舊式只有四個選擇而且使用者未必有權決定定邊個波. 目前巴士呢個款多於常見汽車. 有啲新款因為段段有力, 所以得番吉波, D波同後波.

因為有人投訴加上賽車工場要求, 所以就出現加減波. 同時保留懶人模式(D波). 加減波出現既原因, 主要滿足部份有慾望消費者既部份要求, 另外易賣啲.

最後出現綿羊仔式(CVT). 其中一個原因為左畀少啲稅(1500CC內級引擎年金比超過1500CC,2500CC內級少近二千港紙), 減少零件數目而存在既波箱. 目前呢類波箱只宜用扭力不超過三拾公斤既引擎.