回覆 169# archy

我曾經睇過一啲雜誌, 其中一人, 女,考獲棍波牌(小巴或輕型貨車),受訪時操作七人車. 車上附早期加減波有段自動波箱(四前一後). 你可以入D波, 由電腦判斷幾時換檔就算, 或只要求電腦換檔. 操作者為減少問題, 全程用加減波.

回覆 169# archy

如果唔係啲公司唔會搞個模擬模式甚至整個真有段(例如MAZDA SKYACTIV-DRIVE A)讓操作者有限地控制系統點樣走.

我唔知勾州車係唔係唔同,不過我揸緊果部係汽水罐fit仔就係,個brake係會借助engine動力去增強個brake booster負壓力。即係你engine轉數越高,個brake踏下去就越應。
所以,我果部engine行緊3500轉同engine行緊5波1500轉,個brake會係兩個世界.

呢個係值得思考,已經唔係討論落斜用腳制brake好定engine brake好去減速呢個問題。而係個brake係engine唔同轉速時踏下去會有幾大殺車能力的問題。

睇佢都係屋企有小小錢, 俾佢去澳洲讀書, 不過連功課都俾錢找人做.
edl0025 發表於 2017-1-19 03:15

見佢咁多駕駛知識的誤解...巧巧巧希望佢個駕駛執照唔係俾錢找人幫手啦。

點都去吾到一波..... 都發生吾到...何來傷到.....
edl0025 發表於 2017-1-19 09:46

汽車製造商和自動波箱製造商都知人為錯誤或蓄意亂用係會破壞波箱的。
好多汽車說明書講明自動波箱的速段設定;行駛時速和引擎轉速都在特定水平中才進行轉波指令。
因此...在行駛時速達100km/h時要求轉落壹波得唔得?
如果個自動波箱電腦設定認為係無問題就執行囉;設定不容許(例如會傷波箱的話)就不執行囉。

又嚟睇番你問人 "DSG乾七, 空波滑行?" 論就明人格係點
edl0025 發表於 2017-1-19 10:41

明明佢有建議因慳油所以落斜要用空波滑行,到今時今日佢還死口否認...難得的人格也。
知佢斷正都唔會認,但都要直接引述多一次:

D波會拖車, N波會加速, 一定係慳左油
我試果幾公里斜路, 完全唔使用油

ckarea 發表於 2016-12-14 09:54
我就唔怕同你賭
十公里微斜路, N波同D波, 你龜速拖波行1小時, N波一早加速滑行到左
邊個慳油?
再講明顯, 你有架超重既車, 仲用N波拖1檔波, 龜速行都勁洒油, 仲要無得滑行加速
N波就直接加速滑行, 邊個慳油?

ckarea 發表於 2016-12-16 09:26
實際情況就應該係N波, 因為獅子山隧道出沙田, D波係要不斷踩油, N波唔使
ckarea 發表於 2016-12-16 16:43
N波係唔安全
ckarea 發表於 2016-12-16 16:43

嗱嗱嗱,有證有據無屈佢!
佢多次表示用空波滑落斜的好處,又以什麼賭局大你,更講述用空波滑落斜的實際經驗,算唔算教唆呢?
正常落斜係入低波拖波收慢,反觀佢口講唔安全但就落斜入空波加速滑行。
好攪笑。

"腳軟" 演變成 "腳掣軟咗" 再加上 "極端情況" 再講都無謂了

從政好適合你 ...
ckarea 發表於 2017-1-19 09:29

咁我都係以為向車版講迫力腳軟
大家都明白係講邊辨
祇係估唔到有人真心成咁

雖然都仲未話我知你揸架咩識完全"自動拖波"嘅車咁巴閉
不過我聽聞啲行DSG波箱嘅車
遇到擠塞要行下停下果陣
建議撥去+/-果邊唻拖波
制止波箱太多不必要嘅轉波動作

明唔明、認唔認都好啦,此主題已無必要繼續。

作為一個20幾年經驗既一般車輛駕駛者,無論手波、自動波,各式半自動波都好,落長、大斜及早手動落波,減輕brake負荷以策安全絕對唔會有錯。