好似直路. 特別上落斜咁, 你+-波會唔會係比你用作.話比架車知, 上斜, 要降速減定波先,
以免開得快特然上斜 ...
LEOWAI 發表於 2017-1-13 10:50

你有沒有渣過棍波車?如果有會容易d理解波段及轉速 如何互相配合去在不同路面上。
沒有的話~網上大把相關資訊。

at 車做得 L , 2 , 3 波比你去用是有原因的。

呢句真,揸過棍波車就唔洗解釋了。

+-波拖波
會cut 油, 慳油
慳brake 皮
落斜入出灣更好控制 安全好多
有事起上黎, 你會快好多停得住架車, 早半秒停得住已經係天同地既分別
噪少少

我有部車係CVT 波箱, +/- 波相對順暢, 所以成日用
另一部車係7速, 落大斜用2/3波

呢句真,揸過棍波車就唔洗解釋了。
madmacuser 發表於 2017-1-13 11:18

我渣棍..都有D波, 但我唔明佢做乜整個+- 出來..主要作用係?

首先要明白,架車在唔同波有唔同特性。低波速度慢但好力,高波速度快但無咁好力。高波轉數低,會慳油啲,但要加速發力時便要轉去較低波。舉例在公路上行80km,6波自動波車已經會去到6波,當你要轉線爬頭,你會踩油加速,自動波車會在你踩油後,sense到唔夠力加速,才會降低波數,咁反應就會有延遲。用+/-波可以先降落4波甚至3波,令部車在準備狀態,當你一踩油門,就立即有反應了。

回覆 1# LEOWAI

好狠多。

前一部CVT 落好斜會用S波  再斜會用L  基本上一日一兩次

+-波拖波
會cut 油, 慳油
慳brake 皮
落斜入出灣更好控制 安全好多
有事起上黎, 你會快好多停得住架車, 早 ...
platinum 發表於 2017-1-13 11:22

如果發生意外, 你單手操控軚盤, 單手轉波, 要做兩樣野更加大獲, 可能你要加速避, 又要手動轉波, 又要控制架車, 未仲危險

宜家自動波咁先進

唔講意外, 拖波一定會增加波箱損耗

breake波貴過整波箱? 完全唔值

如果發生意外, 你單手操控軚盤, 單手轉波, 要做兩樣野更加大獲, 可能你要加速避, 又要手動轉波, 又要控 ...
ckarea 發表於 2017-1-13 15:12

波箱無你想像中咁屎,仲有你入定低一波斷一比油個反應係唔同的(特別係d車仔,低cc個d) ,就算幾先進自動波都係慢半秒至1秒,當然呢樣野係見人見智,有人會用+-波可以話係駕駛樂趣(隻腳都輕鬆d),有人反應慢d我都會叫佢唔好用

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android

如果發生意外, 你單手操控軚盤, 單手轉波, 要做兩樣野更加大獲, 可能你要加速避, 又要手動轉波, 又要控制架車, 未仲危險 ...
ckarea 發表於 2017-1-13 15:12

你是新牌嗎?累積多一點駕駛經驗就會習慣。揸+/-波已經好輕鬆,咁揸棍波要右手揸軚,左手轉波,右腳踩油,左腳踩極力子點算?

仲有,拖波係正常操作,+/-波更會確保引擎轉數唔會過紅線,唔會對引擎構成損害。落斜長踩迫力,反而有可能燒迫力皮,咁就係非正常損耗。