波箱無你想像中咁屎,仲有你入定低一波斷一比油個反應係唔同的(特別係d車仔,低cc個d) ,就算幾先 ...
gary1200 發表於 2017-1-13 15:55

從簡單物理學, 你將break皮磨損轉移到波箱磨損

講真break皮使幾錢, 波箱磨損好過break皮磨損?

波箱係無咁屎, 不過break皮夠哂用, 無啦啦走去搞個波箱

從簡單物理學, 你將break皮磨損轉移到波箱磨損

講真break皮使幾錢, 波箱磨損好過break皮磨損?

波 ...
ckarea 發表於 2017-1-13 16:27

成日聽到d golf臨到燈位連拍兩個波減速 拖慢再停

你是新牌嗎?累積多一點駕駛經驗就會習慣。揸+/-波已經好輕鬆,咁揸棍波要右手揸軚,左手轉波,右腳踩油 ...
ckshum 發表於 2017-1-13 16:22

遇上意外, 0.1秒都差好遠, 如果發生意外, 你覺得
(同一個人)
1. 同時做咁多野, 右手揸軚,左手轉波,右腳踩油,左腳踩極力子安全D?
2. 定係就咁全自動波操控安全D?

以棍波車黎講, 拖波係正常操作, 但係自動波車就唔係正常操作
(話手動拖波唔正常唔代表係錯, 只係唔合理)

唔會對引擎構成損害, 我一直無話過係損害, 我話"磨損"

你正常行車都會有磨損, 你將break皮既磨損轉移到波箱到,

就算係正常磨損, 你都係減少左波箱壽命

為左增加break皮壽命, 減低波箱壽命是不合理

你將break皮既磨損轉移到波箱到, 好簡單既物理學

"落斜長踩迫力,反而有可能燒迫力皮,咁就係非正常損耗。"

自動波你踩迫力部車會自動減波, 即係電腦會自己合理地拖波

燒迫力皮? 你搵架自動波燒比我睇, 空波燒迫力皮我就聽過,

自動波點燒迫力皮? 自動波唔識自己減波?

自動波手動特登去拖波只可以話係多魚

(同一個人)
1. 同時做咁多野, 右手揸軚,左手轉波 ...
ckarea 發表於 2017-1-13 16:49

I tried to make my brake system smoke on a  Nissan 7 seater going down hill.

(同一個人)
1. 同時做咁多野, 右手揸軚,左手轉波 ...
ckarea 發表於 2017-1-13 16:49

你諗多咗

Source: https://en.wikipedia.org/wiki/Engine_braking

Engine braking passively reduces wear on brakes and helps a driver maintain control of the vehicle. Active use of engine braking (shifting into a lower gear) is advantageous when it is necessary to control speed while driving down very steep and long slopes. It should be applied before regular disk or drum brakes have been used, leaving the brakes available to make emergency stops. The desired speed is maintained by using engine braking to counteract the gravitational acceleration.

停車場, 或者入屯門長命斜

個人覺得撥咗去M先有得推+-波
無直接向下拉去S同L波咁方便
如果架車有paddle shift就最好 轉波直情可以手不離軚

個人一落斜會先入S波維持速度
再唔夠就轉L再唔夠就著埋A/C
做哂以上都唔夠先死死氣氣踩迫力

你諗多咗

Source:
tomming 發表於 2017-1-13 17:09

諗多咗咩?

現代自動波踩腳制會自己電腦減波engine brake

自己手動又危險, 又多魚

你自己打去運輸署, 考車帥父會唔會咁教你?

你打去車廠, 會唔會建議你咁做? 佢會同你講自動波會自己減波

高速減波更加會傷波箱

拖波係正常操作, 只要拖波時轉數唔過紅區就無問題。落斜路牌都叫你低波行車, 落斜拖住再印brake好平常, 無論係自動波定棍波都係。我唔知香港學車點,我個牌唔係香港考返黎,但考車時落斜唔識拖波係一個minor

因為轉波同拖波失控我好少聽聞,但唔識拖波死踩brake,然後過熱 + 炒車的就聽過好幾單。如果係emergency stop要剎停架車, 係人係鬼都直接踩brake, 拖波並唔係咁用