諗多咗咩?

現代自動波踩腳制會自己電腦減波engine brake

自己手動又危險, 又多魚

你自己打去運輸 ...
ckarea 發表於 2017-1-13 19:03

都幾難同你溝通。。。

其實好多人已回應你嘅問題,如果你有心睇,應該會明白的,我冇嘢要補充。

I tried to make my brake system smoke on a  Nissan 7 seater going down hill.
PPLd 發表於 2017-1-13 17:08

me2...

我架 Serena 落斜完全唔識得自動拖波

揸過棍波未? 揸過DCT未?
拖波的目的從來都不是減少brake皮磨損, 而係加強操控同避免brake過熱. ...
nganshiu 發表於 2017-1-13 23:26

宜家係講緊自動波, 自動波踩腳制會自己拖波, 唔使你特登去拖

時速高過去拖波仲會傷波箱

你知唔知咩係自動波? 定係你渣緊好舊既自動波, 唔識自己減波?

其實如果落斜AT咁啱係轉波位,你快左就剎車,慢左就放開,如果個速度位啱啱係轉波位,波箱咪磨損得 ...
gary1200 發表於 2017-1-13 23:45

S波唔係自動波??

宜家係講緊自動波, 自動波踩腳制會自己拖波, 唔使你特登去拖

時速高過去拖波仲會傷波箱

你知唔知 ...
ckarea 發表於 2017-1-14 01:45

唔係架架車既自動波都好醒目, 有啲係完全唔識自動拖波,有啲就 hold 唔住個波段。

我架91年科技大霸,落斜踩腳制唔會自己拖波
西貢/大帽山落斜會手動OD(3波)加踩腳制限速.
姐夫架07tiida 行cvt,,(屯門公路落斜)會自動拖波,
我估有sensor測斜度

更正~姐夫架07tiida 行cvt,,(屯門公路落斜)要踩腳制先會拖波
平路80/100km,踩腳制唔多覺波箱有拖波動作

FYI, 車廠/代理係有建議用家用自動波拖波, Honda係其中之一

[創作力同幻想會嚇你一跳]
#肯肯定係代理想用家快d谷爆副偈同波箱
#代理希望用家返去抬偈同波箱
#香港經濟需要車主去支持
#家父部E30 AT拖左就黎三十年波都未打柴好傷心
#係唔係四波即刻轉落一波先叫拖波
#我正正常常咁拖波都拖唔壞個波箱
#睇黎係我唔識得拖波的奧秘
#好想出一分力刺激下香港經濟
#曲線好似要講明
[/創作力同幻想會嚇你一跳]

Anyway, sorry 前面離晒題:
我部cvt無+/-波,但會用L同OD黎拖波同加速

me2...

我架 Serena 落斜完全唔識得自動拖波
Oops 發表於 2017-1-14 01:40

Which gen Serena u drove man?
My car indeed kept at 3000rpm when going down hill.
But it was not enough.

我落斜同想爬頭時會用
的士阿叔 發表於 2017-1-13 19:15

不能同意更多~ 好多人超車凈喺識狂比油~

Which gen Serena u drove man?
My car indeed kept at 3000rpm when going down hill.
But it was not e ...
PPLd 發表於 2017-1-14 08:12

C26 pre facelift