FYI, 車廠/代理係有建議用家用自動波拖波, Honda係其中之一

[創作力同幻想會嚇你一跳]
#肯肯定係代理想用 ...
poopies 發表於 2017-1-14 06:17

我架車既說明書都有講落斜要用低波, 盡量減少 brake 既損秏

S波唔係自動波??
ckarea 發表於 2017-1-14 01:47

因為我個部係無波段cvt,只有用S波去拖住,但係你有試過就知拖左波落斜個剎車距離係短d,就算保持2秒距離如果前車無啦啦急剎,我試過d波係差dd咀人地屁股,特別係入將軍澳個2條大斜路,d波剎車系統都好吃力

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android

宜家係講緊自動波, 自動波踩腳制會自己拖波, 唔使你特登去拖

時速高過去拖波仲會傷波箱

你知唔知 ...
ckarea 發表於 2017-1-14 01:45

不如你解釋吓自動波識減波既原理, 同有幾多車識分平路上斜路斜?
如1.8ton車平路60km/hr轉速係2000rpm, 咁你認為上斜/落斜行幾多先合適?

我認為 "細車 唔太斜 唔太快" 真係唔太需要拖波.

為何落斜要減波,  因為落斜時會有地心吸力帶動架車行, 而我揸既車唔夠smart去自動減波減速.... 請問有無師兄知道邊款車識落斜時自動減波減速?

我舉個例子, 大埔道入沙田落斜, 我6波時唔比油會keep住60km/hr, 過灣時無踩brake而係減波, 出灣時加番波會加番速. 無理引摰會否快死咗同brake皮耐用咗.
如有不善, 請指點, 謝謝

我認為 "細車 唔太斜 唔太快" 真係唔太需要拖波.

為何落斜要減波,  因為落斜時會有地心吸力帶動架車行,  ...
nganshiu 發表於 2017-1-14 18:27

我架 E 仔落斜會自動拖波去保持住落斜前既速度, 有時反而要補少少油門來加少少速

唔太舊D 歐洲車已經識落斜自動拖波
不過當然係要先人手踩brake 去activate 呢個功能
落大斜 可以試下踩brake
之後應該會見到部車會落左個波 keep高轉數
呢個情況下放brake  部車已經自動會拖波
如果想cancel 拖波功能 俾少少油就得

+- 波反而多數用係想要即時爆發力
手動轉絕對快過software 幫你轉

回覆 56# lwyk

踩Break拖波其實好多車都會,我09日本車都會。你亦講得啱係俾少少油就會轉返高波,如果條路唔係一部車行晒,咁部車係斜路d波行就會轉來轉去。
所以對網友講到d波無敵真係不敢恭維。

不如你解釋吓自動波識減波既原理, 同有幾多車識分平路上斜路斜?
如1.8ton車平路60km/hr轉速係2000rpm, 咁 ...
nganshiu 發表於 2017-1-14 18:05

自動波都分好多種, 舊或可能差D

一般你踩腳制, 佢自動會幫你拉低個波

一般你踩腳制, 佢自動會幫你拉低個波 ...
ckarea 發表於 2017-1-14 22:33

我部車都會....落斜..踩腳制 自動拖, 直到你比返油...

一般你踩腳制, 佢自動會幫你拉低個波 ...
ckarea 發表於 2017-1-14 22:33

我個部都會落大斜剎車會拉高轉數到3千左右但係唔及S波咁好反應剎小小就有感覺

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android