識得拖 同 拖得夠 係兩件事

好多時用s波拖左都要重重地落brake,
D走天涯我就唔會考慮

從簡單物理學, 你將break皮磨損轉移到波箱磨損

講真break皮使幾錢, 波箱磨損好過break皮磨損?

波 ...
ckarea 發表於 2017-1-13 16:27

你錯+1

如果你話有自動波就唔駛+/-波, 車廠唔推薦. 唔通個+/- 波唔係車廠裝落去嘅?

你錯+1

如果你話有自動波就唔駛+/-波, 車廠唔推薦. 唔通個+/- 波唔係車廠裝落去嘅? ...
yip144 發表於 2017-1-16 17:27

+/-減波唔係拖波用, 係駕駛樂趣, 玩車用

你中意整波箱多過BRAKE皮, 你有錢你中意

首先要明白,架車在唔同波有唔同特性。低波速度慢但好力,高波速度快但無咁好力。高波轉數低,會慳油啲,但 ...
ckshum 發表於 13/1/2017 11:45

屯公出九龍
一過小欖上長命斜就準備減波
好好爆發力

你錯+1

如果你話有自動波就唔駛+/-波, 車廠唔推薦. 唔通個+/- 波唔係車廠裝落去嘅? ...
yip144 發表於 2017-1-16 17:27

唔好嘗試同??講道理,你唔會講得嬴!

??任何情況都係覺得自己岩哂,成個世界都係錯既!

新手果陣,飛蛾山落山,唔識咩叫拖波,
落到去一陣燒膠味,去到車房話 brake 皮炭化,
差點著火,如果著左火就會馬上無 brake。

都唔明D所謂既磚家,唔識係度吹,害死人搵乜賠!

特別係新手唔識聽佢講以為拖波會死波箱,真係害人不淺!

我都放棄咗,慳番啖氣。

回覆 57# worldcat

我架日本 08 年 CVT 唔識, 一定要自己拖落 L 波先得. 不過又想問下, 拖落 L 波同入 S 波, 落斜黎講有咩唔同?

回覆  worldcat

我架日本 08 年 CVT 唔識, 一定要自己拖落 L 波先得. 不過又想問下, 拖落 L 波同入  ...
PNBA 發表於 2017-1-17 00:55

通常 4 - 5速波箱會見到 L 同 S
L 同 S 分別係最高 2 波同最高 3 波(或4/5)
加減功能同棍控(調去L或S)其實差不多,
你無得唔夠速夾硬上,只可以夾硬落(當然唔收車直接4波落2波係確實會傷車)
加減功能係等你唔需要郁支棍可以達到轉波效果而已

假設 S 波最高 3 波,然後你用加減波 set 去 3 波,
你慢車去到10KM,佢都係自己跌去2波或1波,唔會keep到3波,
兩個效果係完全一樣,沒有分別

至於 CVT 無段變速結構需然有少少分別,但係道理都係一樣,
透過鎖定最高波段來鎖住齒輪比例,用所謂既 engine brake 拖慢架車。

問過極多專業人士(整車的)是絕對不會因為怕傷波箱而建議唔拖波落長斜,
而且,如果因為唔拖波而引伸意外,隨時比人告危駕!
https://www.e123.hk/ElderlyEasy/details/41823/71/

奉勸各位,萬勿輕信拖波傷車,害人害己時悔之以晚!

我都放棄咗,慳番啖氣。
madmacuser 發表於 2017-1-16 23:48

越自卑者越是自大,越係唔識就越要扮識,已經見怪不怪!

回覆 68# archy

謝謝, 一直以為 S 波係用黎加速好力啲用, 加上個制唔方便㩒, 平日都無諗過用佢黎落斜, 你咁講過之後, 我諗都可以試一下 S 波落斜係咩感覺, 因為有時 L 波又真係太慢...