回覆 63# ckarea

你錯+1 + 1

你用吾用+/- 波都好, 而家D 自動波上/落斜都會拖波.

波箱設計係用嚟轉波.... 正常波箱磨損係好小....

當條路又上又落個波箱成日轉上轉落重易壞....

香港地方細D路比例直... 去到外國揸得多車你就明白

落斜吾拖波..... BRAKE 皮OVERHEAT...到時冇左BRAKE 撞死你....

有波箱吾用,怕整要錢... 你鍾意撞死左冇左條命..多過用波箱 , 你重有條命你鍾意

回覆 68# archy

CHING, 而家D 波箱有小小吾同....

如HONDA JAZZ.... S 波同L 波 已經吾同當年D, D3, D2, L

S 波 --> Sport  Mode, 佢都會用曬1-5 波.. 不過會高轉D至轉波同kickdown 反應會快D
L 波 --> 會KEEP 係低波.... 有D 係最高係1, 2,3波都有.... 架架吾同.... (如拉車用, 上超大斜)

如講錯請勿大插.....

拖波都唔識學咩人渣車

回覆  archy

CHING, 而家D 波箱有小小吾同....

如HONDA JAZZ.... S 波同L 波 已經吾同當年D, D3, D ...
edl0025 發表於 2017-1-17 06:48 AM

而加啲去行cvt可以係無波段計 所以普遍得番S同D波 有L可能係有1波牙之後先接合行鋼鏈

via HKEPC Reader for Android LG-H990 V20

通常 4 - 5速波箱會見到 L 同 S
L 同 S 分別係最高 2 波同最高 3 波(或4/5)
加減功能同棍控(調去L ...
archy 發表於 2017-1-17 01:11 AM

傳統At有自動補油 加波箱行星牙 係長其接合 好少有物理傷
Cvt行油壓頂開兩個鉈行無段 多數講傷係啲人大油起步搞到鋼帶冼

via HKEPC Reader for Android LG-H990 V20

回覆 75# lyh1993

CVT吾會有1波牙, 有L 不過都係用比較大比例去行......

除左第一代JAZZ 係行START CUTCH, 第2同3 代轉左行troque convertor . 理論上大油都吾會有太大問題..... 不過TC 起步會有D 動力溜失,

回覆  ckarea

你錯+1 + 1

你用吾用+/- 波都好, 而家D 自動波上/落斜都會拖波.

波箱設計係用嚟轉波 ...
edl0025 發表於 2017-1-17 06:39

你搵一單新聞, 係近代自動波 brake皮過熱死左既比我睇

自動波識自己拖波, 又點會brake皮過熱? 你有無邏輯?

波箱唔易壞?? 你渣過車未? 知唔知波箱幾易壊? 自己上網GOOGLE下先啦

好多時仲係因為不當轉波引起

好多人高速轉勁低波拖波係非常錯誤, 增加磨損, 令波箱過熱

正確拖波一定係踩左腳制減速後先拖波, 宜相關操作自動波會自己做埋

你唔減速直接高速拖波, 係會傷波箱

波箱無咁易壞都講得出口...

唔好嘗試同智將講道理,你唔會講得嬴!

智將任何情況都係覺得自己岩哂,成個世界都係錯既!

新手果陣 ...
archy 發表於 2017-1-16 22:35

又係中意人身攻擊果位

自己無道理, 就要改人意思+人身攻擊

我話自動波識自己拖波, 唔需要手動拖波, 錯誤地拖波係會傷波箱

無話過唔使拖波

上次你比人warn完仲未識收聲

睇你幾時比人BAN

回覆 63# ckarea

咁L, 1, 2 波係咪為左駕駛樂趣? 如果你覺得係, 咁你D 樂趣好奇怪.

如果你都認同L 1 2有實際需要, 咁你有冇見過+/-波車有L, 1, 2? 我就冇見過. 所以操作+/-波係有實際需要.

仲有, 如你所說自動波箱好智能, 據說速度唔合適的話, 佢係會無視你的+/-檔要求的. 唔會傷害波箱.

回覆  ckarea

咁L, 1, 2 波係咪為左駕駛樂趣? 如果你覺得係, 咁你D 樂趣好奇怪.

如果你都認同L 1 2有 ...
yip144 發表於 2017-1-17 09:37

宜家講緊+/-波駕駛樂趣, 你轉話題走去講L,1,2駕駛樂趣, 咁中意斷章取義

我講緊有自動拖波既自動波, 你又去講無呢個功能既拉埋黎講, 你不如講埋棍波車, 單車, 飛機大炮

如果佢會無視你的+/-檔要求的. 就唔會傷害波箱

如果佢比你亂+/-, 就會傷波箱, 你仲有咩唔明?

你100/KM 突然拉去1波拖波, 唔會傷?

我一直講緊係合理操作

"有自動拖波既車, 係無需要手動拖波"

仲有咩想斷章取義?