樓主 topic = +-波你地多唔多用?
有人改 topic = 宜家講緊+/-波駕駛樂趣

將樓主 topic 改左就等於自己好有道理哦!

樓主問大家多唔多用,有人話多用,落斜就用,有乜問題?
駕駛樂趣用,有需要用,都係有用,都可以多用都可以少用!

先大大聲話 brake 皮平過波箱唔需要拖波
而家又做乜補飛話合理操作下需要拖波?

各位師兄係插緊 brake 皮平過波箱理論害死人,
都唔知係眼有問題定係手有問題,講野一舊舊,
話人段章?有幾段章?係智將成段文章!

樓主 topic = +-波你地多唔多用?
有人改 topic = 宜家講緊+/-波駕駛樂趣

將樓主 topic 改左就等於自己 ...
archy 發表於 2017-1-17 10:30

我講緊+/-波駕駛樂趣, 係回應手動拖波

+-波你地多唔多用 同 駕駛樂趣, 係同一話題, 我係為左駕駛樂趣宜用+-波, 邊有改話題?

brake 皮平過波箱唔需要拖波, 一路係指手動拖波, 因為現代自動波係會自己拖波

BRAKE皮+自動波拖波係最安全, 最合理, 兩個要一齊用發揮車設計既最大效用

好多人高速手動拖去極低波, 錯誤拖波係會傷波箱

我幾時有講過唔使自動波拖波?

做人要講道理, 合理. 人身攻擊係無用的, 你屈人又失敗了

各位師兄係插緊 brake 皮平過波箱理論害死人, ...
archy 發表於 2017-1-17 10:30

同意

落斜拖波(無論係手動定自動)係正常操作,同brake皮或者波箱幾多錢係無關係嘅,根本無需要爭論

同意

落斜拖波(無論係手動定自動)係正常操作,同brake皮或者波箱幾多錢係無關係嘅,根本無需要爭 ...
ckshum 發表於 2017-1-17 11:26

1. 如果自動波識自己拖波, 手動拖波係多餘, 除非為左樂趣, 先前已經講過正確既手動拖波唔係錯, 不過係無必要, 除非你個自動波唔識自己拖波, 現代既自動波一般都已經有此功能

2. 錯誤既手動拖波係會傷波箱, 例如你100KM 唔先減速拖去1波, 會非常損耗波箱

3. 講真, 一個成日玩+/-轉黎轉去既二手車, 一個全程用自動波既二手車, 你會買邊架? 邊個波箱損耗較大? 根本無需要爭論

回覆  lyh1993

CVT吾會有1波牙, 有L 不過都係用比較大比例去行......

除左第一代JAZZ 係行ST ...
edl0025 發表於 2017-1-17 08:41 AM

我都唔大sure 只係聽啲講師講 話有啲cvt有1波牙好似係設計大車起步 怕鋼帶會次

via HKEPC Reader for Android LG-H990 V20

你搵一單新聞, 係近代自動波 brake皮過熱死左既比我睇

自動波識自己拖波, 又點會brake皮過熱? 你有 ...
ckarea 發表於 2017-1-17 09:03 AM

Cvt dse 我唔確定 傳統4AT 有波箱保護 你行30 40拉落1波 係入唔到 係要踩迫力到20先自動補油入到1波

via HKEPC Reader for Android LG-H990 V20

同意

落斜拖波(無論係手動定自動)係正常操作,同brake皮或者波箱幾多錢係無關係嘅,根本無需要爭 ...
ckshum 發表於 2017-1-17 11:26 AM

無錯如果無engine brake 大車死梗 所以大車一定有吹疏

原來而家自動波先進到有水平裝置
知道架車落緊斜會【自動】拖波

我試成百萬既 ROVER 都係要自己禁落山 DOWN HILL 制
唔知而家邊架車咁勁有水平裝置?

又要聲大又要錯,仲要死都唔認!
自動波在收腳制收油門係自動轉波唔係自動拖波
落長命斜,你brake完轉左但低波之後,
自動波落斜再加速係唔會自己拖住個波,係會自己升返高波,
所以自動拖波根本唔成立!唔好撈埋黎講,
再者,你同我講新車我就同你講新車
我架寶馬3系, benz GLE 支棍都係無 L 同 S
一定要加減波來控制, 咁係唔係寶馬同benz加減波都只為多餘功能?

都係果句, 你死你事, 自己唔買保險無問題, 走去叫人唔好買就絕對係錯!
相同道理,唔好教壞新手 BRAKE 皮唔怕損波箱怕,
已經有師兄指出,未聽過有人因拖波行車出意外,但燒 brake何止一單?
有事係害人一世,做人做事不求建功立業但求無愧於心,
有新手聽左你講撞死人你想賠都賠唔起!更何況點呢d言論都唔係一個負責任既人可以post到!

再次 repeat , 而家眾人都係插你果句 brake 皮平過波箱論
衰左就衰左,錯左就錯左,死撐有條青用嗎?

你搵一單新聞, 係近代自動波 brake皮過熱死左既比我睇

自動波識自己拖波, 又點會brake皮過熱? 你有 ...
ckarea 發表於 2017-1-17 09:03

有錯請各位指正。

以前睇落嘅嘢,唔一定100%記得岩晒。

一般電油車嘅engine breaking係當intake嘅時候個throttle係close, 個piston向下移動嘅時候就會產生一個vacuum並產生一個negative force, 從而減慢車度。
柴油車因為intake冇果個throttle 嘅開關, 佢用嘅有compression braking,exhaust braking, jake breaking (大貨車好多)之類嘅system。

一般正常速度落斜時以上嘅方法對engine都唔會對引擎有加速果陣嘅stress同pressure,所以操作正常嘅話對engine應該冇咩問題。

新嘅+/-波子都係auto rev matching嘅系統,佢唔會比你亂嚟。舊式d嘅車都好, 如果你落車果陣先用brake將車速減到理想(容易控制)嘅速度, 然後再downshift, 對波箱理應唔大負荷。

原來而家自動波先進到有水平裝置
知道架車落緊斜會【自動】拖波

我試成百萬既 ROVER 都係要自己禁落山 DOW ...
archy 發表於 2017-1-17 13:16

轉波又唔係拖波?  咩邏輯

你踩腳制, 佢自動會減波, 唔使你自己減, 你點斷章取義都無用

我要重申, 費時你斷章取義

1. 我一直所有講既情況, 是有自動減波的車

"有自動減波, 不需要手動減波"
"無自動減波, 就要手動減"

2. "brake 皮平過波箱" 好經典既斷章取義:

最好的一定是 "踩brake+自動拖波"
而不是 "手動拖波 + 唔用brake"

為左慳brake皮唔踩brake是危險的

夠清楚未? 唔使再斷章取義

比人警告完唔敢人身攻擊了吧?

要理性討論, 人身攻擊是無用的

一直以黎我都係講緊"自動拖波" VS "手動拖波"

個個可以斷章取義到話我唔使拖波, 真係搞笑

你又講保險, 唔買保險我點渣車? 無邏輯屈人是無用的

你仲話 "所有車包括錢七, 唔買全保既所有人都係傻仔" 呢個先笑死人