你錯+1

如果你話有自動波就唔駛+/-波, 車廠唔推薦. 唔通個+/- 波唔係車廠裝落去嘅? ...
yip144 發表於 2017-1-16 17:27

唔好嘗試同??講道理,你唔會講得嬴!

??任何情況都係覺得自己岩哂,成個世界都係錯既!

新手果陣,飛蛾山落山,唔識咩叫拖波,
落到去一陣燒膠味,去到車房話 brake 皮炭化,
差點著火,如果著左火就會馬上無 brake。

都唔明D所謂既磚家,唔識係度吹,害死人搵乜賠!

特別係新手唔識聽佢講以為拖波會死波箱,真係害人不淺!

回覆  worldcat

我架日本 08 年 CVT 唔識, 一定要自己拖落 L 波先得. 不過又想問下, 拖落 L 波同入  ...
PNBA 發表於 2017-1-17 00:55

通常 4 - 5速波箱會見到 L 同 S
L 同 S 分別係最高 2 波同最高 3 波(或4/5)
加減功能同棍控(調去L或S)其實差不多,
你無得唔夠速夾硬上,只可以夾硬落(當然唔收車直接4波落2波係確實會傷車)
加減功能係等你唔需要郁支棍可以達到轉波效果而已

假設 S 波最高 3 波,然後你用加減波 set 去 3 波,
你慢車去到10KM,佢都係自己跌去2波或1波,唔會keep到3波,
兩個效果係完全一樣,沒有分別

至於 CVT 無段變速結構需然有少少分別,但係道理都係一樣,
透過鎖定最高波段來鎖住齒輪比例,用所謂既 engine brake 拖慢架車。

問過極多專業人士(整車的)是絕對不會因為怕傷波箱而建議唔拖波落長斜,
而且,如果因為唔拖波而引伸意外,隨時比人告危駕!
https://www.e123.hk/ElderlyEasy/details/41823/71/

奉勸各位,萬勿輕信拖波傷車,害人害己時悔之以晚!

我都放棄咗,慳番啖氣。
madmacuser 發表於 2017-1-16 23:48

越自卑者越是自大,越係唔識就越要扮識,已經見怪不怪!

樓主 topic = +-波你地多唔多用?
有人改 topic = 宜家講緊+/-波駕駛樂趣

將樓主 topic 改左就等於自己好有道理哦!

樓主問大家多唔多用,有人話多用,落斜就用,有乜問題?
駕駛樂趣用,有需要用,都係有用,都可以多用都可以少用!

先大大聲話 brake 皮平過波箱唔需要拖波
而家又做乜補飛話合理操作下需要拖波?

各位師兄係插緊 brake 皮平過波箱理論害死人,
都唔知係眼有問題定係手有問題,講野一舊舊,
話人段章?有幾段章?係智將成段文章!

原來而家自動波先進到有水平裝置
知道架車落緊斜會【自動】拖波

我試成百萬既 ROVER 都係要自己禁落山 DOWN HILL 制
唔知而家邊架車咁勁有水平裝置?

又要聲大又要錯,仲要死都唔認!
自動波在收腳制收油門係自動轉波唔係自動拖波
落長命斜,你brake完轉左但低波之後,
自動波落斜再加速係唔會自己拖住個波,係會自己升返高波,
所以自動拖波根本唔成立!唔好撈埋黎講,
再者,你同我講新車我就同你講新車
我架寶馬3系, benz GLE 支棍都係無 L 同 S
一定要加減波來控制, 咁係唔係寶馬同benz加減波都只為多餘功能?

都係果句, 你死你事, 自己唔買保險無問題, 走去叫人唔好買就絕對係錯!
相同道理,唔好教壞新手 BRAKE 皮唔怕損波箱怕,
已經有師兄指出,未聽過有人因拖波行車出意外,但燒 brake何止一單?
有事係害人一世,做人做事不求建功立業但求無愧於心,
有新手聽左你講撞死人你想賠都賠唔起!更何況點呢d言論都唔係一個負責任既人可以post到!

再次 repeat , 而家眾人都係插你果句 brake 皮平過波箱論
衰左就衰左,錯左就錯左,死撐有條青用嗎?

大家只要在ckarea 名稱旁邊按"只看該作者", 就唔會斷章取義.
一段段黎睇, 你都係好多錯呢.
有乜錯大家都講 ...
yip144 發表於 2017-1-17 16:07

都唔知條友想點,自動拖波都講得出

自己講完當無講
人地無講佢又當有講
病理學黎講都可以叫思覺失調,我只覺得佢可憐,
有病都不自知不懂去尋求治療,我個人不會歧視佢

上論壇吹水唔緊要,一陣害到人就一世
發表不負責任言論雖然唔洗坐牢
但係稍稍有良心既人都真係做唔出咁不負責任

你睇佢言論都知,轉波=拖波,神級智將邏輯,無人夠佢講的!

我諗   我諗ja .... 可能果位ching牌都未有 or 果位ching個D波有超級車級數 ...
benny8888 發表於 2017-1-17 16:22

人地渣開林寶一波行80洗鬼拖波咩

世上沒有汽車電腦聰明到預知駕駛者想點
A君 發表於 2017-1-18 17:02

重點!

用棍也好,用+/-也好,
都係駕駛者按路面情況而做的決定
亦係必要技能

自動拖波根本就唔存在,只有自動轉波(至少,落斜你唔鎖定,自動波係會按車速重新換高波段)
連轉波同拖波都唔識分,唔怪得之問人係唔係空波落斜可慳油

只係有個自以為空波落斜慳油既人出黎教壞新手
以引起不同的師兄睇唔過眼出句聲

可笑既係,仍然要窮盡一切歪理,話人屈佢

如果一個人覺得被另外一個人屈,可能真係一個人有偏見
如果全世界都屈同一個人,都唔試下反省自己有咩錯
呢種所謂既人,生累朋友死累街坊!

自己衰自己炒埋牆無問題,唔好累到新手以為真係唔洗自己拖波落斜

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽