[一般問題] 日本仔d ETC機裝車前頂玻璃其實係有乜作用?

請問有冇師兄知道, 日本仔d ETC機, 都有塊太陽能定紅外線之類既野裝在車前頂玻璃, 其實係有乜作用?

請問有冇師兄知道, 日本仔d ETC機, 都有塊太陽能定紅外線之類既野裝在車前頂玻璃, 其實係有乜作用? ...
惡魔城城主 發表於 2017-7-11 16:25

Autotoll

樓主諗下咩叫ETC先...

Autotoll
arrychiu 發表於 11-7-2017 17:07

Autotoll
arrychiu 發表於 11-7-2017 17:07

Autotoll 佢地d係正中間位架?  純想知道一下

樓主諗下咩叫ETC先...
yjfoeg 發表於 11-7-2017 17:21

純隧道付款? 會唔會仲可以用其他地方? 例如停車場? 因為見佢地有加裝舊野唔知do卡定插卡用

大陸都有D咁既野, 留意下D中港車都有

Autotoll 佢地d係正中間位架?  純想知道一下

純隧道付款? 會唔會仲可以用其他地方? 例如停車場? ...
惡魔城城主 發表於 2017-7-11 17:28

我有渣中港車, 只知大陸果隻係有張卡係可以儲值, 插入你所講果部機後就可以係HIGHWAY 過AUTOTOLL

我有渣中港車, 只知大陸果隻係有張卡係可以儲值, 插入你所講果部機後就可以係HIGHWAY 過AUTOTOLL ...
阿華田 發表於 11-7-2017 17:36

謝謝回應 係香港先係側面咁怪?

謝謝回應  係香港先係側面咁怪?
惡魔城城主 發表於 2017-7-11 17:41

但香港最新果隻好似紙咁, 好方便

因部ETC機可安裝係任可位買, 頂玻璃果舊係ETC機個sensor, 駁返去部機度.  個sensor多數裝玻璃中間位. 因為收費亭個ETC發射接收器係正前方上面.

我係日本租過幾部車ETC機係唔同位罝, 錶板上面, 錶板下司機右膝對上位, 有d裝手飾箱裡面. 部機要插番張ETC咭先用到.

但香港最新果隻好似紙咁, 好方便
阿華田 發表於 2017-7-11 17:46

換左好耐啦

https://ibb.co/iygHxv
https://ibb.co/et5MPa