車身生銹DIY問題

咁多位師兄,想請教我呢個生銹情況,位置係油蓋下,左後轆右上,如果想好似以下youtube咁DIY,
大家認為Work唔Work
銹得會唔會好嚴重已經為時已晚,要要燒銲??

Rust converter treatment Diy car repair:
http://youtu.be/uKl2wYg3ylg

How to do repair auto body rust with bondo:
http://youtu.be/-pouJ9Y5_hw

1.用電鑽,換上可以打磨嘅鑽頭(+水磨沙紙),除銹斑
2.上去銹油
3.上原子灰,上底油,再補色(用補色筆跟編號買)

鴛鴦色唔太大問題
只想停止生銹擴大

(舊H車,不想洗太多錢,故不考慮拎去噴焗)

唔肯定普通電鑽夠唔夠力磨

用沙紙省走面果層油 (電鑽唔知效果點) 然後再磨走D銹  買支補油筆/罐分幾次補  面再加一層光油  應該好過而家   但如果已經穿或蝕太過勁就無用  前提係你一定要磨走面果層先  其實搵車房搞可能平過你買料

先用粗後用幼砂紙省走浮起嘅銹再磨滑, 如果穿就用鋼膠補, 手指濕水將鋼膠捽滑表面.
乾透後表面用噴漆, 底部噴粒粒塑膠遮醜

用沙紙省走面果層油 (電鑽唔知效果點) 然後再磨走D銹  買支補油筆/罐分幾次補  面再加一層光油  應該好過而 ...
love19901109 發表於 2017-7-19 04:40 AM

車房係唔係都叫我噴油;呢小手作洗咩噴油喎

回覆 5# jeffery26hk
噴咁小應該幾舊水  不過你要有熟人

回覆  jeffery26hk
噴咁小應該幾舊水  不過你要有熟人
love19901109 發表於 2017-7-19 09:56 AM

師兄有無熟車房介紹 (還是要找BODY WORK公司?)

先用粗後用幼砂紙省走浮起嘅銹再磨滑, 如果穿就用鋼膠補, 手指濕水將鋼膠捽滑表面.
乾透後表面用噴漆, 底部 ...
newson2005 發表於 2017-7-19 08:44 AM

鋼膠!無諗過屋企補水喉的鋼膠竟可補車身!!

回覆 7# jeffery26hk
如果銹得嚴重就唔好整  之前係咪補過黎  你問下車房幾錢先再決定

回覆  jeffery26hk
如果銹得嚴重就唔好整  之前係咪補過黎  你問下車房幾錢先再決定 ...
love19901109 發表於 2017-7-19 10:09 AM

銹得嚴唔嚴重係咪要磨左面頭層野先知??
咁開左個頭無得唔搞埋落去~
因為我睇唔到後面有無穿,果個位可能要拆D野先見到~

之前係咪補過黎 > 無呀(at least近十四年都無補過)