[技術討論] 小弟8月將會考車

考忠義街 , 泊位 + 三手調頭 已經掌握到十拿九穩
係行街果陣驚有什麼突發事應付唔黎
另外如果行迦密村街好多朋友都話出事黑點黎
加上學車無入過去,考試先會入,有無師兄可以比多少少心德??

同埋我夾埋都係學左20節 10堂 每堂90分鐘 , 都幾有信心一次攪掂
其實仲需唔需要考前加多2,3堂 (而家仲有2堂未上)

謝謝

肥幾次實會 pass 吾使擔心

想當年肥左 ... 再考 .... 肥左 .... 再考

肥幾次實會 pass 吾使擔心

想當年肥左 ... 再考 .... 肥左 .... 再考 ...
newdaylow 發表於 2017-7-29 05:38

哭出來,錢唔係太大問題,係時間.....成日心掛掛

我第一次應考時, 因為太心急搞到一獲泡. 唯一一樣野就係, 放手製前聽聲, 如果有入波應該會低沉. 溜後之後, 越搞越差. 當時我考棍波既. 我相信你都係應考棍波. 若果唔係, 就當作你急需用車或行動不便.

後記:
瞓低之後又點樣, 目前諗緊點樣應付落去.  呢度有個硬指標. 基本課中,你只有五次機會搞好. 雖然香港冇硬性規定. 但盡量以呢個作基準.

回覆 3# otischau1225

有時間,揸去吾同地方遊車河,習慣路面情況,好過同一試場不停重覆

回覆  otischau1225

有時間,揸去吾同地方遊車河,習慣路面情況,好過同一試場不停重覆 ...
newdaylow 發表於 2017-7-29 17:04

出得去第二度遊車河都十拿九穩

回覆 4# polarhei
雖然唔係好早你講乜  但係溜得後就太大意  入左波一吊極力子架車無反應就唔好放手制  
唔係架架車都聽到聲

回覆  polarhei
雖然唔係好早你講乜  但係溜得後就太大意  入左波一吊極力子架車無反應就唔好放手制  
唔 ...
love19901109 發表於 2017-7-30 02:35

一係放得太快chock到考官

我棍波VAN
學同考~~兩回事  我15節+另搵師父補堂  加埋幾多唔太記得
果陣我都係覺得自己無問題(第一次考深水步)~最後路試都係衰 (都係例牌盲點)  
考係靠運氣  你渣到識飛都無用~錯誤一樣會有  特別係望盲點  每個官都唔一樣  睇心情!! 真係考唔到~唔好太膽心.....只怪自己運氣差就得
補鐘  一定要補平日既考試時間  呢樣好重要   返工要請假都要咁做!!
考果日 上多1~2堂 走多幾次條路  先考  (如果夠時間既話)  起碼知邊個位有整路 邊個位好多死車停左   因為你要抽出黎行盲要望盲點 呢樣好易令你肥

第2次我補考香港仔  7號果陣合格左    (4個幾月後.....再10節就考~我有6節 學考時間...特登請假去學)
祝好運!!

回覆 7# love19901109

我只能講當時太心急.