[技術討論] 開棍波車 遇路面特發情況

因為未楂過棍波私定車,想問在以下情況要如何處理:

1. 尾隨車輛沖前,我車要緊急加速
- 當三波行緊60-70km, 要立即加速, 應先轉上四波, 車輛才有法子加速。
- 當情況緊急,自動波車司機只要踩深油門,車輛立即加速,便能脫危。
- 止情況下,自動波車是否較易處理?

2. 先急剎車,再加速。遇上前車急停,尾隨車輛追上。
- 前車急停,經驗不足棍波司機右腳踏盡迫力。因無踏極力子,汽車死火。而尾隨車輛追上,結果...
- 這情況下開自動波車又是否較靈活?

總括而言,緊急情況下,棍波司機要具比更佳的應變能力及操控技術?
虛心求問,勿插。謝謝

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

1. 尾隨車輛沖前,我車要緊急加速
- 當三波行緊60-70k ...
imbecile 發表於 2018-1-26 11:12

尾隨車輛沖前,我要加速避佢係咩玩法?

渣開棍仔一向兩腳並用
急剎停點都係兩隻腳一齊踩

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

1.  尾隨車輛沖前,我車要緊急加速
- 當三波行緊60-70km, 要立即加速, 應先轉上四波, 車輛才有法子加速。

imbecile,

I do not understand the blue part.
You maintain 3rd gear at red line?

回覆 1# imbecile

如果60-70km/h行緊三波就咁比油就得,四波或以上就要拖落三波(唔係轉上)。

- 前車急停,經驗不足棍波司機右腳踏盡迫力。因無踏極力子,汽車死火。而尾隨車輛追上,結果...
唔踩極力子係技術問題

總括而言,緊急情況下,棍波司機要具比更佳的應變能力及操控技術?
係,棍波對司機要求更高,所以棍波牌可以揸自動波車,但自動波牌唔可以揸棍波車。

concept 錯晒, 加速點會用高波

如果唔係頭幾日踩車, KEEP 住踩左一段時間, 習慣左, 無理由會記得踩BRAKE 而唔記得踩極力子, 除非緊急到撞到. 而撞到, 俾你踩左極力子都一樣開唔到車.

一般駕車安全計, 而你唔係犯法要避差佬的話, 唔會停車後想即刻再加速.  "緊急情況下" 要安全, 死左火都一樣安全.

concept 錯晒, 加速點會用高波

如果唔係頭幾日踩車, KEEP 住踩左一段時間, 習慣左, 無理由會記得踩BRAKE  ...
mo9394 發表於 2018-1-26 11:42 AM

機舗嗰d好似係用高波加速的⋯
另外如後後面有架泥頭車衝前當然要加速避佢啦⋯⋯

另外如後後面有架泥頭車衝前當然要加速避佢啦⋯⋯ ...
pockchop 發表於 2018-1-26 13:01

機鋪同真車比

唔識咪練double clutch 拖低一粒加速

via HKEPC Reader

另外如後後面有架泥頭車衝前當然要加速避佢啦⋯⋯ ...
pockchop 發表於 2018-1-26 13:01

引擎到最高轉數咪要轉高一個波先可以再快啲

尾隨車輛沖前,我車要緊急加速
黑人問號

當三波行緊60-70km, 要立即加速, 應先轉上四波, 車輛才有法子加速
更加黑人問號
高波, 你既加速力係低左
3波70有排都未到頂, 要加速就直接踩油去...........

先急剎車,再加速。遇上前車急停,尾隨車輛追上。
再更加黑人問號................

咁多急剎車急加速, 仲轉高波黎加速(?.?), 剎車又唔踩極力子, 你個牌淘返黎?