其實師兄你有無相關知識先?我自己估估下,唔想另外一位唔知嘅估估下俾意見我。

我上網就搵到呢堆 ...
ntony 發表於 2018-2-3 01:30

估估下嗰個係你, 以下內容全部由你呢兩條Link quote出黎
教車師傅教車時,和我們車主一樣需要買一份第三者保險
這個要看他買了那一類保險了,例如有些註明了賠多少,有些意外是不會負責等等
如「學」車涉違反交通法例,駕車學生會控以相關交通法例

寫到明三保, 咁三保同全保有咩分別 呢樣應該係所有有牌人士既基本知識喎~
你自己條Link都寫明係可以告, 到底你有冇睇?
而家告佢老不, 個官覺得表面證供成立, 無問題先告得入架喎...
定係你覺得你睇唔到學生要負責, 你覺得你法律知識仲勁過個官?

問題一 假設政府法例規定無論學車考車出租車輛畀學生一定要買保險, 個教車師傅係咪有權唔claim保險一?

...
CrAZyWoO 發表於 2018-2-3 10:31

你係無牌架,不咩小心駕駛?教車師父向旁邊就係要防止意外發生嘛,有意外發生佢都有責任 如果唔係要佢嚟做乜?

教得車就要買專門嘅全保,點會只買第3方?學生只需要卑excess就係咁多。

你係無牌架,不咩小心駕駛?教車師父向旁邊就係要防止意外發生嘛,有意外發生佢都有責任 如果唔係要佢嚟 ...
aussie 發表於 2018-2-4 07:33

踩單車撞到人都可以告不小心駕駛,關有無人牌乜事。
考左筆試先出街,司機有責任對相關意外負責,師傅分攤責任同減刑罰係另一問題。

但話賠整車錢俾師傅就真係彩佢都傻。
學神係有理有同合理預期師傅可以停止意外發生,同時架車受損風險而包括係租車和 堂費內。
自己覺得小額真係有得打。師傅隨時都係幾百虲入小額搏樓主驚左賠俾佢。

除非,學神簽學車文件時,有寫明有意外時要賠償一齊損失。

照常理諗
識就唔駛學,學得就當然唔識,唔識就梗係會出錯
樓主認左,理應考牌官同佢一人一半,大家都有責任(考牌官下面個腳制就係咁用)

我又當如果佢入後波油門當腳制,個師父發緊呆,一大腳TOTAL左架車,咁個學生又無理由要賠十幾廿萬吧?
即係好似番工咁,您唔見左公司部NOTEBOOK都係照勞工法唔知賠500蚊之嘛

照常理諗
識就唔駛學,學得就當然唔識,唔識就梗係會出錯
樓主認左,理應考牌官同佢一人一半,大家都有責任(考 ...
waibbchun 發表於 2018-2-4 15:28

考牌官可以有合理辨解,
因為考泊位時基本上就算距離欄杆/石駁得返1cm, 只要掂唔到, 基本上都唔會即肥,
但佢踩停你就一定肥,
年中有唔少人係掂到欄杆/石駁而肥泊位, 事實上直到你真係hi到落去為止你都未肥, 佢無理由踩停你
順帶一提, 勞工法嗰筆好多人都有誤解...
打工仔只需要賠幾舊水比公司, 但如果涉及第三者, 打工仔一樣有刑事同民事責任...

教車師傅有無個工會?樓主可以去問吓?

"因為考泊位時基本上就算距離欄杆/石駁得返1cm, 只要掂唔到, 基本上都唔會即肥,
但佢踩停你就一定肥"

我始終覺得考牌官有責任未撞到前就踩停
考生會怪考官無情唔合理, 但考官個專業資格在於唔發生意外情況下判斷考生合唔合格, 撞左先話肥係人都做得考官啦

學車 應該有保險
其實個師傅有冇報保險
你去問律師 如果個師傅有保險唔報而要你賠足
個師傅有冇責任仲好啦  ...
gamebridgese 發表於 2018-2-2 02:42

你呢個就係重點喇,有保險唔claim要學生賠
就算冇保險,一個燈要一萬三都唔合理,加上佢地自己入左屋傾,佢地傾咩你又唔知
你自己都話唔想比人禁住搶,我都覺得你要搞大佢,搵報紙,搵議員,搵律師

你依家先搵左律師先,因為小額果邊已經判左,咁你要問下律師點處理
唔好比d老屎忽以為學神就好蝦

回覆 60# unfair

所以依家要搵左律師先,問左係唔係規定一定有學車保險
要知道,香港既司法既第一原則,係公平原則
法庭唔會比d人亂開價賠償,一切都係對"所有方"公平為第一要點
所有方包括所有當事人

踩單車撞到人都可以告不小心駕駛,關有無人牌乜事。
考左筆試先出街,司機有責任對相關意外負責,師傅分 ...
worldcat 發表於 2018-2-4 09:07

踩單車唔洗要單車牌,但揸車要有牌。
樓主嗰個係learner嚟唔係正式牌照,
更重要嘅係依家唔係撞倒第三方,係泊位時刮到架車。
個教車師傅向側邊就係要阻止意外發生。
當佢sense到有問題就要介入,
唔係以買大細嘅心態去睇有無機會泊得到。