"因為考泊位時基本上就算距離欄杆/石駁得返1cm, 只要掂唔到, 基本上都唔會即肥,
但佢踩停你就一定肥"

我 ...
勁爆小朋友 發表於 2018-2-4 17:45

如果倒車未掂到就踩停,落大S
肯定比考生拗未攞盡位你踩停我,你點知我會撞?扭唔返出去係考官責任 ,要求考多次

個人覺得倒車撞欄係常見,考官唔會為此負責

踩單車唔洗要單車牌,但揸車要有牌。
樓主嗰個係learner嚟唔係正式牌照,
更重要嘅係依家唔係撞倒第三方 ...
aussie 發表於 2018-2-4 21:34

無牌都可以告不小心駕駛,學牌就大晒?學牌代表唔識,無牌就更加唔識。唔識唔代表無責任。何況官都判左,咁都好拗。

賠錢就支持樓主唔賠或有限度賠。師傅有自己責任同風險,佢唔買全保關人忍事,考車租金點解咁貴,好大部分就係學車保險責任成本。

都係一句,師傅入小額都係一百幾十,佢隨時律師都無請。用一百幾十搏你一萬幾千佢做乜唔搏,做得師傅日頭時間多得是。

無牌都可以告不小心駕駛,學牌就大晒?學牌代表唔識,無牌就更加唔識。唔識唔代表無責任。何況官都判左, ...
worldcat 發表於 2018-2-5 10:26

樓主自己誠認咗嘛 認咗罪。

如果倒車未掂到就踩停,落大S
肯定比考生拗未攞盡位你踩停我,你點知我會撞?扭唔返出去係考官責任  ...
laueye 發表於 2018-2-4 21:36

考官只係負責考試同盡量預防發生重大意外。
有人考泊車緊張過頭,最尾一腳油門當break,考官點防。

不小心駕駛 係刑事
小額係民事 唔同嘅 民事可以睇雙方責任要負幾多

不小心入咗 都唔可以獅子開大口
我都係建議樓主
搵個律師問清楚 (有D免費法律諮詢 問咗先)
例如學車係唔係1定要有保險
師傳唔報保險要你賠 合唔合理 等等

你小額有道理 可以拗的話
可以搞幾次 補充文件之類
通常小額D官 1次開庭搞好多個CASE
你反對理由係合理的話
通常就要你地自己再傾咗可唔可以和解先

不過有個事實,就算車主保險包,保險都可以民事要樓主賠.....

而如果第3保,唔保自己車好正常,咁就事主向車主賠....

賠幾多合唔合理,個官會睇,但個責任係樓主到係事實,黎個唔應該挑戰

我覺得事件上樓主都無位可以全身而退,只係對手由車主變成保險無分別

不小心駕駛 係刑事

gamebridgese 發表於 2018-2-5 12:36 PM

當真?

呢個老cf丫, 牌都未有就比佢整濟老不,又要賠咁多錢
樓主你點搵到佢㗎?!

個人睇法:

1. 就樓主個案, 不明白為何教車師傅要為撞車負上任何責任. 個人理解係, 當日樓主並非跟師傅學車, 只是借/租用師傅的車作考試用途. 樓主在考車過程中跟教車師傅的關係並非如駕駛課堂中, 師傅理應不需提供保險. (註: 個人理解是就算是在上課中, 師傅也只是有責任購買包含學徒為駕駛者的第三者責任保險.)

2. 師傅報大數可算是'常理', 基本上所有車主都會係做同樣事情. 不過我也覺得這次報大的幅度實在過份, $8,000-$10,000會比較合理.

考牌官可以有合理辨解,
因為考泊位時基本上就算距離欄杆/石駁得返1cm, 只要掂唔到, 基本上都唔會即肥,
...
yjfoeg 發表於 2018-2-4 16:40

純討論 不喜勿插:
我明,即係打波旁觀咁,出左界先好幫手執波
個考官全神望住個位肥唔肥佢,一掂到欄杆應該即踩停左,照計考官咁有經驗,除非佢泊位車速快,否則應該都係花少少,唔會撞爛?

有第三者當然另計,但今次事件樓主又好似無提及,所以上限問題應該可以應用係這件事吧..