路試考牌時發生輕微交通意外,因賠償金額問題意見不合,被私人教車師傅報警,告上法庭民事訴訟及小額錢債索償

如標題,小弟想借此平台聽取各師兄經驗及建議

現在: 已上庭認罪不小心駕駛剛收到小額錢債傳票

via HKEPC Reader for Android

事發經過: 某年某日某試場路試駕駛hiace棍波 ,三手駄倒車時碰到鐵欄杆,導致車尾右後燈蓋損毀,車尾右後數處輕微花痕,車尾門小許凹陷,考牌輕微損毀, 當時考官示意繼續考試, 並沒有及時報警, 最後回到路試终點處, 本人及考官均告訴教車師傅發生了交通意外及指示車身損毀情況

教車師傅等待我辦理完考試手續, 告訴我 要帶我去相熟車房檢查詢損毀情況及作出報價, 本人同意及跟車去到附近車房, 去到車房兩個車房仔 係車房門口檢查, 教車師傅跟一個車房仔 回到車房裏私下討論, 我便跟在檢查損壞情況的車房仔查詢維修總額, 他一邊指示一邊告訴我車尾右後燈蓋損毀,車尾右後輕微花痕,車尾門小許凹陷, 他告訴我大概估算需要四千,四千五左右, 及後這位作出估算嘅車房仔也回到車房,剩下本人在車房等候

等待了十至十五分鐘之後, 教車師傅出來跟我討論賠償總額, 需要13500, 小弟大吃一驚, 因為同之前車房仔估算有很大差距, 續詢問差距分別, 師傅話車尾門除咗有個小凹位之外,而家車尾門開關唔順, 需要一換一換原廠車尾門,另外考車車牌選為要另外再換, 車尾需要補油 ,師傅即場示範車尾門開關, 但現場觀察開關並沒有不順暢嘅情況, 師傅說總之要換不能修補, 本人續跟師傅商討價錢可否另儀, 及要求去其他車房 作出維修報價, 師傅均以其他車房不相熟, 沒有信心為拒絕理由去其他車房打價

架車有冇買保險架?

架車有冇買保險架?
newdaylow 發表於 2018-2-1 01:32

架車係向教車師傅租的,係有保險的

要賠幾多?

事發經過: 某年某日某試場路試駕駛hiace棍波 ,三手駄倒車時碰到鐵欄杆,導致車尾右後燈蓋損毀,車尾右後 ...
CrAZyWoO 發表於 2018-2-1 01:30

咁小事告上法庭,師傅咁得閒

你又唔講要賠幾$,你唔賠$師傅只有咁做,正常喎。

newdaylow 發表於 2018-2-1 03:01

唔係師傅咁得閒,你係師傅個學生撞爛你架搵食車唔賠$,你會點?

你咁明顯係私人教車啦? 應該冇咩野簽過
咁你自己check真d 香港有冇呢d條例 保障你

newdaylow 發表於 2018-2-1 03:01

呢d有限錢 當然係自己整完 留單據 之後 cam 啦