想問下邊隻吸盤型 car mount 無線充電好用?

用緊隻cheap cheap 雞 有時差唔到電.

見b 字頭有個係插冷氣位但我用iphone plus 怕易甩.

見到有個品牌好少少只有ion
大家用緊邊隻?

iOttie Easy One Touch Wireless Qi Fast Charge 無線充電車架 (HLCRIO134AM)

And Scosche StuckUp Qi

MagicMount™ Charge ( MPQHC–XTSP1 )

但 Scosche 暫時未有行貨,要上網買

用緊隻cheap cheap 雞 有時差唔到電.

見b 字頭有個係插冷氣位但我用iphone plus 怕易甩.

見到有個品牌好 ...
ppcjacky 發表於 2018-2-20 15:39

B字頭你指倍思?? 倍思我有WOR, 但係我用緊IP6S~   
加返塊轉駁片/無線充電殼就用得, 不過成日用兩用就話不支援配件, 好煩!
另外, 唔知係咪關轉駁事, 叉得堅係慢!但市面唔見邊隻無線充電座個SPEC係寫得高過倍思~
所以有心理準備, 呢樣野係方便係有得用, 但點都唔會快得去邊....要快, 都係要用返線叉~

B字頭你指倍思?? 倍思我有WOR, 但係我用緊IP6S~   
加返塊轉駁片/無線充電殼就用得, 不過成日用兩用就 ...
stevechau 發表於 2018-2-21 12:13

都係的我都無諗住快充的

但手機長開GOOGLE MAP , 同聽歌 , 諗住令佢唔使咁快走曬D 電咁.

都係的我都無諗住快充的

但手機長開GOOGLE MAP , 同聽歌 , 諗住令佢唔使咁快走曬D 電咁. ...
ppcjacky 發表於 2018-2-21 13:45

我就係為左要駁藍芽OBD 又唔想插住線而試買呢組野用~
基本上如果佢無出"不支援此配件"彈你果陣, 我行車時同時用BT駁OBD開APPS睇DATA+BT去車機聽歌+開GOOGLE MAP GPS行車的話......
都做到非常緩慢地叉到DDDD電入機既......我咁用大約30MINS叉到5%電入機到啦~
而如果用線叉+2.1A USB OUTPUT, 同樣用法同時間, 就叉到30%左右~

BTW, 倍思果隻座係夾冷氣風口, 但我用舊果個痴玻璃果個電話座個底換走左個風口夾, 而家個充電座係痴玻璃的~

基本上如果佢無出"不支援此配件"彈你果陣, 我行車 ...
stevechau 發表於 2018-2-21 13:48

基本上如果佢無出"不支援此配件"彈你果陣, 我行車時同時用BT駁OBD開APPS睇DATA+BT去車機聽歌+開GOOGLE MAP GPS行車的話......
都做到非常緩慢地叉到DDDD電入機既......我咁用大約30MINS叉到5%電入機到啦~
而如果用線叉+2.1A USB OUTPUT, 同樣用法同時間, 就叉到30%左右~

BTW, 倍思果隻座係夾冷氣風口, 但我用舊果個痴玻璃果個電話座個底換走左個風口夾, 而家個充電座係痴玻璃的~

其實我都係用7PLUS 加 QI receiver
我用IOS 11.3 B2 只係試過一二次 "不支援此配件" , 又無乜E 個問題.(用緊個SSP 特XX 個無線差~$50)
不過都成日充下唔充下, 但無彈出不支援此配件

我估可能係張QI 貼問題多D,我公司用B 倍C 直立充都無彈過

冷氣風口我反而怕佢跌, 因部機都大同重, 又無整壞出冷氣個扣.

基本上如果佢無出"不支援此配件"彈你果陣, 我行車時 ...
ppcjacky 發表於 2018-2-21 14:32

我初初買片裝QI RECEIVER, 就好D既, 隔一段時間先會彈, 然後拎一拎開再擺返埋去又無咩繼續用到, 叉就係得咁快~
後來係淘寶甿左個話QI SUPPORT既殼黎用, 一用就彈......塊片同個座我都係福仁買之嘛~
我而家用緊IOS 11.2.2, 今晚記得就上埋11.2.6~
都係果句, 大方向既電話同電話充座未來都係咁玩, 近期D係睇有幾穩定唔彈同埋叉得有幾快~
以我之前用片裝RECEIVER做到既效果, 贏方便但充電效果可以話係相當之唔滿意的~