Benz W202 着咗 BAS/ASR 燈

九八年 Benz W202 C240,上個禮拜着咗呢盏燈,cruise control 唔work。

上網摷下,好多人話係 brake 燈掣有問题。試吓DIY 先。呢個 series 嘅燈掣有兩款,要對啱架車嘅 VIN 嚟 order。

上網買咗個燈掣, 價錢係原厰嘅一半。一日送到,係 Febi 嘅,不過冇話出產地。

先要拆開 dashboard下面塊冚。原厰维修手册咁話

要拆六粒缧絲,A位粒缧絲俾個手掣遮住,要拉個手掣出嚟至拆到。所以架車要停响平路,重要 block 住啲轆。

3嗰粒係膠嘅,只要轉九十度就得。5係粒有內牙嘅膠塞,手册話用呢件special tool,揾技大一字批或者銀仔就得喇。

pin wrench.jpg

折咗塊冚之後見到嗰燈掣

近鏡。要鬆A、B兩個插。A易鬆啲,B係直角出,拆咗個掣先鬆會易啲

维修手册程序

係咁拆法,要順時針方向扭,手册冇講。

裝新燈掣入去前要㩒低腳掣先扭嗰掣入去,放番腳掣時會聽到脚掣顶後嗰枝推杆嘅嘞嘞聲。裝好後撻着車,BSA/ASR 燈唔着。試車冇問题,cruise control work嘞。

度吓拆出嚟個燈掣,一切正常噃。

最後有個問题,有冇師兄知道 W202 有冇 hill start assist?查用户手册完全冇提到呢樣嘢。上網亦唔揾到。覺得嗰燈掣未壞之前好似有,而家冇咗。有冇師兄揸過呢款車可以提供吓資料?唔該先。

師兄真強!

話時話要養架車二十年嘅車會唔會好困難?

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# 鄧記
果期應該冇up hill assist不過可以行w mode都有類似作用。

FYI,
"...my last 202 (1998 model) used to hold perfectly on an uphill slope - feet off everything, it'd just sit there, even when quite steep. Never tried in reverse/downhill though to be fair. ..."
http://forums.mbclub.co.uk/threa ... 93872/#post-1030128
"...I used to leave mine in W most of the time, seemed fine on hills..."

師兄真強!

hkd$ 師兄過譽嘞,换燈掣係小兒科,網上好多教學。難處係要知道要换乜嘢。着 BAS 燈可大可小,撞到間唔老實嘅車房,可以話係 ECU壞,劏到一頸血。好彩而家資訊發達,可以自己做吓網上 research 先,再决定可否 DIY。

跟住有個重大嘅 project,要拆副偈。到時再包膠。

話時話要養架車二十年嘅車會唔會好困難?

二十年車,尤其係歐洲車,保養维修係有啲困難。上面提過现今資訊發達,可以上網揾整車嘅資料同訂零件。唔係吓吓要揾車房或者返廠做真係唔掂。呢架老爺車平時唔揸嘅, 擺响度预備得閒 restore 佢,將来做古董車。 睇到都未必信,呢架老爺車下個月就二十歲,只係行咗三萬八公里!

多谢 pslleung 同 p999 兩位師兄提醒,出去睇吓架車原来㩒咗去 S mode。㩒番去 W mode 就有番 hill start assist 嘅效果,真係唔該哂。

不過又請問兩位,S mode 應該係一波開車,W mode 就係二波開車。架車如果 S mode 停响斜路度應該係入咗一波,有大啲扭力,架車重會溜。用 W mode 係入咗二波,少啲扭力,點解反而會 hold 得住唔溜嘅呢?多谢指教先。

重有個問題,有人唔之為乜响 dashboard 側便贴咗塊 gaffer tape,而家啲膠乾硬哂,請問各位有乜辦法整番靚仔佢?唔該。

裝得唔好長着迫力燈

欣賞!

via HKEPC Reader for Android

w202 C230kompressor
揸左8年仲揸緊

FYI
"...Strange, mine rolls back at "S" and not on "W" lol.

And the only "rolling backwards" I experience is the few seconds between taking my foot off the brake and stepping on the accelerator when taking off from a stop on an incline.

I don't take my foot off the brake for long periods when I'm stopped at an incline, don't worry..."
http://www.benzworld.org/forums/3341269-post6.html

S Mode stands for SUMMER;
W Mode stands for WINTER.
W mode 設定你唔會跣呔,所以自動利用 Brake 作出 Hill Start 效果而非自動波的扭力轉換器。
上邊連結亦有提及。
Hope this help!

Real good DIY effort!