簡單音響線問題

部車上手有駁後M, 當然同時都拆走左, 將車內其中一對啦叭改左"低頻"所以剩低舊"高頻轉低頻"

如圖依d: 大家都熟過我

咁請問, 我係咪要拆左佢, 將線轉番"高頻" 吉番入普通車機果抽野入面? 至可以正常用番普通冇M車機? 謝謝

可能入面隻Speaker都已經不是全頻了...

用得分頻器多數是有高音,同底音speaker

你圖個隻是High in speaker in 轉反rca出amp...即是部all in one 車機無rca out 只好用speaker out 減反個gain推力再去amp放大

可能入面隻Speaker都已經不是全頻了...

用得分頻器多數是有高音,同底音speaker

你圖個隻是High in speak ...
NOPSS 發表於 22-2-2018 09:34

"用得分頻器多數是有高音,同底音speaker" 佢可能已經拆走晒....因為我見車上果set都ok舊

至於車機佢只插番部DPX504U比我, 但部DPX504U係有組RCA頭
http://www.kenwood-electronics.c ... X504U/?view=details

我冇咩要求只係暫時插番前面對啦叭都有聲先(因為依家得尾門兩隻有聲), 要換野第日至慢慢換

唔該晒師兄你回我先

其實唔明點解要呢舊嘢,除非個HU無rca out

但係你話部車機有…

拆咗舊嘢 然後接返啲線落HU到應該會有返聲

除非上手拆走咗前面對speaker

其實唔明點解要呢舊嘢,除非個HU無rca out

但係你話部車機有…

拆咗舊嘢 然後接返啲線落HU到應該會有返聲 ...
aussie 發表於 23-2-2018 12:47

佢以前車尾有水塘果堆野 (只係口講我冇見過, 但有拆剩既線),  我搵日拆來再睇睇, 再唔得都唔知洗唔洗買套啦叭順手叫人跟埋算...

正常應該是 車機出 Speaker out

但他落左 AMP 即是 用 RCA out 出左去後級 AMP

咁出面音響店多數會重新拉過線,4隻/6隻 speaker 全部去後級 AMP

咁而家無左隻amp...
1. 買隻雞野頂住,再接線 -> 找出面音響店跟
2. 自已去反車會 (discuzxx.com) 看下有無車會朋友義務幫你折門 再跟反原裝線

-----------------------------------
不過一般而言,只有車機 多數得 50W x4 輸出能力

如果上手車主換左D 80W 100W speaker 車機吾夠力會燒/開保護

呢D 已經 over左DIY 你又無車機說明書,又吾識得跟線 找出面人跟啦

正常應該是 車機出 Speaker out

但他落左 AMP 即是 用 RCA out 出左去後級 AMP

咁出面音響店多數會重新拉 ...
NOPSS 發表於 24-2-2018 12:09

我之前拆過門睇過, 乜唔係跟番插頭就得? 啦叭係門度都係一樣插線? 係喎睇番圖...佢係換左隻Rodek model KC6.2 (正常應該用6cm啦叭, 而佢用左6.2cm) 而且真係100w一隻 即係就算我轉到線都run唔起100w啦叭啦....即係真係一係加amp唔係就買過對6cm 50w啦叭啦   唔該晒師兄大約知道乜事