[保養相關] 慢速接近停車時,踩和鬆迫力有格格聲

https://www.youtube.com/watch?v=t-_uEv1hW2M&t=61s
1:30-1:35 或 1:55-2:00,要開大聲先聽到
這個外國人部車,同成堆人留言佢地都有相同情況。
綜合網上既資料,這種格格/轟轟聲只會在慢速踩定,或再起步前放brake果下先有。高速收慢唔會有。
我部車偶然都會,有無師兄知係咩事?

有人話ABS,但無理由咁慢都著ABS。
另有人話brake pad到期,但有人又話換左都一樣。

謝謝討論!

個brake踩到尷尬位界乎行與唔行之間, brake同d波鬥緊力咪會咁囉
da87 發表於 2018-3-5 21:10

我都覺得係咁,但有d車/皮唔會。

個brake踩到尷尬位界乎行與唔行之間, brake同d波鬥緊力咪會咁囉

回覆 1# leontang
雖然唔係好聽得到D聲  你部車係咪自動波? 你新渣呢部車?  以我所知呢D磨擦聲係正常  最多係隻碟花左
我渣過好多部既日本車都係咁  你自己試下就停次前入空波聽下有冇  緊急既就要搵車房

我部車都有呢個問題,都唔知係回事,車房仔都唔清楚,渣落又無嘢,所以由佢無理到

有無打冷震?

via HKEPC Reader for Android

what car you own?

to my understanding
some car have hill hold function
which is enabled by a "2 stage" braking action
when you slightly step on the brake, the car will slow down and stop
when the car is stop, you can further step on the brake paddle
then the hill hold function will be activated

when you release the brake and step on the gas
you can feel the vibration of "releasing hand brake" like 格格聲