[一般問題] 淘佬打氣泵

想淘個泵跟車每星期凍呔打氣
請問有推介嗎?
12v 取電
唔好太大部
可打50psi
Set好氣壓打夠自己停
謝謝

via HKEPC Reader for Android

我買過兩隻米仔,同model
兩隻都有你講嘅function

第一部,我33psi 佢show 31 psi , 亦打到上36psi 出車時亦feel 到唔同嘅
我以為有顯示誤差收貨, 問frd佢話佢嗰部唔會咁,同個淘佬店傾佢死都話無問題,谷X 氣掉鬼左佢

之後去旗艦店買番同一款,今次度到幾多就SHOW 幾多
34PSI 佢SHOW 34PSI
但攪笑嘅係我SET 36, 佢打幾秒就停一停,每兩次先上0.5PSI
34 上36 即係要按 2 X 4 = 8 次以上先打到36PSI 再 X 4 條軚 = 32次

結論係我去油站打無咁嬲
所以我唔suggest 你浪費金錢

之前買過細泵但好快壞, 依家果隻係雙缸泵, digital錶自動停, 但唔準, 比設定打多1.x psi先識停

"去油站打無咁嬲
唔suggest 你浪費金錢" x2

每星期凍呔打氣。。。咁神心

兩個月都打唔到一次呔

你買個錶, 識得放氣就得, 出街熱胎, 打過龍少少唔緊要的 (三四磅左右), 番去等凍胎度同放氣.  度一兩次之後, 再下次就識油站要打幾多了.

唔係有野壞或者轉天氣, 根本四五個月都唔駛打一次. 每星期CHECK 胎氣只係CHECK , 實際唔應該要打

兩個月都打唔到一次呔

你買個錶, 識得放氣就得, 出街熱胎, 打過龍少少唔緊要的 (三四磅左右), 番去等凍胎 ...
mo9394 發表於 2018-10-16 17:19

我再簡單d
熱軚打大兩磅
即係想打36 就打上38

之後就唔理佢

到呢架車,軚鋪話熱軚打36
所以我更加無左凍軚打氣嘅煩惱

我再簡單d
熱軚打大兩磅
即係想打36 就打上38

之後就唔理佢

到呢架車,軚鋪話熱軚打36
所以我 ...
wongja 發表於 2018-10-16 17:26

其實打多少幾磅, 同後座坐多個人都唔同. 習慣左就熱胎照打, 油站係用開嗰間, 路係行開嗰條, 打兩次就熱胎都打得OKAY

如果好勤力成日泵, 簡單腳泵都唔會太麻煩

由零打起就唔會用腳泵. 但只係補幾啖氣, 求其搵個手泵腳泵都得

腳泵無咁易有漏氣, 壞摩打之類問題.  約機械式, 幾十蚊個泵靚料好多

電泵最少買到雙缸之類, 百幾蚊的先耐用

我短途低咪 一個月先入兩次油 通常去入油都趕又不時話泵壞 唔想你阻住
熱左脹又打唔入 凍又淋咗

via HKEPC Reader for Android

50psi?咩車?
萬一要0打到50psi,~雙缸泵先頂得住
有數顯set好數直充到上限直會自動停
雙缸泵未用過,細極有限,花啲時間睇用家評.
一般看門口,我用梗呢款,充氣嘴要扭,有啲啲麻煩(買咗下面果個先發現原來有呢啲 )

https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=13#detail
之後買咗呢款,睇中快速充氣接頭,方便太多啦(還未用)
https://detail.tmall.com/item.ht ... s=1&abbucket=13