一年內續牌咩意思,即是六年前攞左大陸c1牌,今日過期,要今日計起一年內續牌?

via HKEPC Reader for And ...
redcarcar 發表於 2019-5-3 16:35

到期日前90日可以續牌,過期一年內唔駛重考(不過有可能要罰款),超過一年要重新考過某部份試,又唔知再超過幾耐就取銷個牌

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

到期日前90日可以續牌,過期一年內唔駛重考(不過有可能要罰款),超過一年要重新考過某部份試,又唔知再超 ...
ununfoot 發表於 2019-5-3 19:59

咁有外國人2016年去中國做野用外國駕駛執照免試換左個中國 駕駛執照,過幾年走左,2022年果陣當然無續到個牌

到2026年佢又去中國做野,咁到時佢要考中國試先可以再攞中國牌?

via HKEPC Reader for Android

我2年前代辦,因為冇深圳住址證明,用左好似2k定3k人仔

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1) ...
pbfans 發表於 2019-5-3 10:09

我上年係廣東某地車管所做,用左六百幾蚊

咁有外國人2016年去中國做野用外國駕駛執照免試換左個中國 駕駛執照,過幾年走左,2022年果陣當然無續到 ...
redcarcar 發表於 2019-5-3 21:11

重新攞暫住證去體檢考筆試換牌

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

回覆 81# ununfoot

一年內唔使罰錢, 挑戰佢嘅筆試, 可以先下載一個apps做模擬筆試, 做十次八次模擬先

跟以下步驟做
以下地點比較近深圳灣口岸 建議考慮深圳灣過境
$490未包車費、體檢,包埋來回飛的、體檢、影 ...
law23325192 發表於 2018-11-21 01:27

報告一下
龍井車管所有影相同體檢設備,如無色盲色弱或聽力等問題,可以係龍井車管所一站式完成所有野
唔洗再去其他地方做體檢

重新攞暫住證去體檢考筆試換牌

ununfoot 發表於 2019-5-4 10:16

超過三年就要成set 考bor

超過三年就要成set 考bor
redcarcar 發表於 2019-5-6 15:39

換牌幾時要考路試架?

換牌幾時要考路試架?

ununfoot 發表於 2019-5-6 16:56

三年唔續唔係吊銷駕駛証咩?

三年唔續唔係吊銷駕駛証咩?

redcarcar 發表於 2019-5-10 12:47

講緊本身已經有香港或外國牌去大陸换牌, 就算以前換落嘅牌過期被取銷,再重新去換都係換,除非連個香港或外國牌都過期取銷埋,否則點解要成set考過