[私家車] 想買架棍波私家車練,有咩選擇?

上年買左架馬3黎練車,而家過左5000KM 叫做算識渣車呱

諗住夠一年換架棍波車練習下,budget 十萬。大約練半年-一年就會賣返出去,預跌1萬價左右?
有諗過尼啲(私家車only)

Fiest ST - 好似係咪曾經recall 過唔知賣返出去會唔會好難
jazz - 十萬好似冇選擇..
BRZ/86 - 唔太熟,同埋應該out筆
swift - 對細車麻麻地

主要用途: 連司機要坐到5 個人,或者舒適地坐4個人,80% highway。希望唔好太舊(2010+)

謝謝師兄們先

上年買左架馬3黎練車,而家過左5000KM 叫做算識渣車呱

諗住夠一年換架棍波車練習下,budget 十萬。 ...
davidchoi8 發表於 2019-1-4 18:32

如果得你一個人渣 點解玩一年就要走?

賣來賣去真係唔實際

要玩垃圾 去28睇d 1999年之前 既豐田棍 一壞就推落山 一萬蚊 唔好改車 唔洗車

長玩新車 不過86都好似冇新行貨

諗住夠一年換架棍波車練習下
davidchoi8 發表於 2019-1-4 18:32

其實好多自動波車都可以當棍波車咁駕駛(你控制幾時轉波)的。

其實係當練熟左咁叫做以後都識揸,馬3都係二手所以換冇咩所謂。
二手馬3係雪藏牌第一架車平平地儲下路面經驗,再換架棍練下,跟住就應該會買新車長用了。

回覆 3# BEpsilon

係既但始終技巧唔同。

要唔貴又穩陣基本上都係Fit...
P.S. Jazz係行貨, 得近兩年有入棍波, 二手都十幾萬唔抵, 你要搵既係水貨Fit
仲有Fit hybrid都有棍版會好力啲不過hybrid又多樣整咁

師兄 手痕一圓棍波夢?
其實 已經有駕馬三 揸多一年 攞多啲路面經驗
順便儲多啲錢 買㗎自己鍾意嘅
後生仔 揸棍仔 隨時keep幾年 繼續玩

樓主想操熟棍仔,行多啲紅隧,之後,再操,星期五晚六七點,九龍塘入沙田行獅隧,
要跟貼,唔好俾到人插隊!

其實好多自動波車都可以當棍波車咁駕駛(你控制幾時轉波)的。
BEpsilon 發表於 2019-1-4 19:53

揸開棍仔錢七表示+/-波同棍波完全係兩回事....

回覆 7# kf

係,叫做體驗下揸棍既樂趣,揸左大半年自動波有少少悶不過係鐘意揸車
因為唔肯定會唔會鐘意(例如市區塞車情況)所以想用比較少成本二手車感受下先,始終我覺得未來大方向都係全部自動/電車架啦。到時真係鐘意先買架新既棍/自動