[一般問題] 車機顏色線一問, 藍白Signal線

先唔該晒師兄們入來睇po先, 想問駁開車音響的朋友們, 是咁的

我換緊部普通日本車機, 我天線當中有條藍線出來, AMP果邊都有一條藍線, 在研究其中一問題:

車機其中一條係"藍白"色, 聲稱係用來駁AMP/天線電源, AMP係AMP Signal啦 說明書話行12v DC電唔大於300ma的物件,
但車裡面天線電源意思係指好似舊式會伸縮天線所以要電源, 還是係Signal...都係要比少少電佢至有天線接收能力?

如果係Signal意思的話, 咁我又有接AMP...我咪同時間條"藍白"要駁晒去AMP Signal線+天線Signal線?   我有冇理解錯左? 定係其實我只將藍白接AMP Signal就夠, 天線其實冇需要?   唔該晒大家

只將藍白接AMP Signal就夠, 天線其實冇需要

只將藍白接AMP Signal就夠, 天線其實冇需要
asian_xl 發表於 30-1-2019 15:16

tuner天線本身係冇需要比電或者Signal嗎? ok咁我只駁amp Signal, 唔該晒你師兄

有天線放大就要駁

有天線放大就要駁
ea11-R 發表於 1-2-2019 12:03

天線放大......我天線度除左有條普通藍色, 就係standard果碌, 粗d長的銀色插頭, 直接隊入去車機尾果條....之外就冇啦, 即係冇天線放大啦?

唔明天線度有條普通藍色即係點樣......包埋一齊?只能一般來講痴玻璃天線就有放大

唔明天線度有條普通藍色即係點樣......包埋一齊?只能一般來講痴玻璃天線就有放大 ...
ea11-R 發表於 2-2-2019 09:06

收音機天線中有多一條線, 仲要出落紅圈依個扣分條線出來, 依條線車本身係接左落車機條"藍色線"

p.s 我本身tuner天線就只係05年車車頂冇伸縮短果種

咁似要駁多D

咁似要駁多D
ea11-R 發表於 2-2-2019 20:26

同AMP果條駁埋一齊唔知會點

個天線放大會跟機頭一齊着