香港駕駛學院學貨van 棍波問題

剛剛報了貨van 棍波,但聽講棍波好難控制,同埋駕駛學院只包十幾堂,一定唔夠
請問棍波係點難控制?

如果真係唔夠,係咪可以考運輸署的路試之前補鐘?

柴油棍有幾難......

可以,另外佢地會落力說服你另俾錢補鐘。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

剛剛報了貨van 棍波,但聽講棍波好難控制,同埋駕駛學院只包十幾堂,一定唔夠
請問棍波係點難控制?

如果真 ...
ronan 發表於 2019-2-7 21:23

師兄,無車牌?會用貨Van牌搵食?
如果只系要貨Van牌,揸私家車,就真系搵自己笨!
棍波同自動波系兩個世界,如果只想揸私家車,先考自動波私家車,易合格太多,
粗番咁上下,有興趣,先再考棍波,好多人,有棍波牌,都從未揸過棍波車

柴油棍有幾難......
DGCNYO 發表於 2019-2-7 21:30

柴油棍波同電油棍波有分別咩?

請問棍波係點難控制?

如果真 ...
ronan 發表於 2019-2-7 21:23

最主要係手腳並用,就係多咗極力子同波棍。

棍波同自動波系兩個世 ...
blkbd5 發表於 2019-2-7 21:35

其實而家考棍波真係無咩用,想買架棍波車都唔易,
自從買咗架DSG後已經十年以上無揸過棍波車,
可能我技術差,轉波唔夠佢快,補油又唔夠佢準。

你gogovan下睇下仲有幾多van佬用棍..........

私家車直情難買棍

可以,另外佢地會落力說服你另俾錢補鐘。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)
Xeony 發表於 2019-2-7 21:31

明白了,咁都好d

最怕係未熟架車,但又要考運輸署個路面試

請問補鐘大約要用幾多錢? 因為聽人講,補鐘的錢差不多係個學費,即約一萬蚊

棍波同自動波系兩個世 ...
blkbd5 發表於 2019-2-7 21:35

唔怪得當時報貨van  棍波時,個sales 反應都有少少奇怪,原來棍波係無乜用,同埋原來係可以由自動波再考棍波,早知考左自動波先

我學車只係得閒無野做玩下,我諗要攪掂層樓先有錢買車,如果買車我會買SUV ,可能我坐慣旅遊巴,所以都想坐d 較高的車,因為有時坐的士,會好易頭暈,同埋有種飄飄下的感覺,覺得架車就黎散咁,特別係坐5 坐位的士

同埋覺得機器要全manual 操控,先會坐舒服,例如坐旅遊巴,起動, 加速, 減速和落brake 真係好smooth ,所以先想試棍波