揸電動車代步有冇得諗?

我見呢個月都有好多電動車又有model 3, 就連nissan都出leaf,換返部黎代步有冇得諗?

我見呢個月都有好多電動車又有model 3, 就連nissan都出leaf,換返部黎代步有冇得諗? ...
kaka.ho28 發表於 2019-3-20 12:36

冇   保費貴 充電貴 又少  除非你自家車場 法團俾你加裝電位,我自己就搞左幾年都傾唔掂

我見呢個月都有好多電動車又有model 3, 就連nissan都出leaf,換返部黎代步有冇得諗? ...
kaka.ho28 發表於 2019-3-20 12:36

以我自己嚟講暫時唔會考慮
1. 我無充電位
我嘅生活圈都無得充電
2. 暫時未有一架操控好嘅電車
試揸過朋友嘅Model S同Model X,
我直頭覺得架車好危險,炒得多係正常,
起步的確好快,但一踩迫力就覺得好怪,
架車好似唔識停咁,一路流住行,要好大腳先得,
而且架車完全無彎,快小小已經入唔到,
實不相瞞,我差D直指炒車。
我覺得如果想買電車最好等傳統車廠出多幾款先

Smart Forfour Electric Drive

冇   保費貴 充電貴 又少  除非你自家車場 法團俾你加裝電位,我自己就搞左幾年都傾唔掂 ...
奠老旗合 發表於 2019-3-20 12:44

如果自已車位,
中電現時有代做充電位,
不過要收月費…!

充電位搞得掂,又或者自己可以拉條線出去充就買得過

如果自已車位,
中電現時有代做充電位,
不過要收月費…!
wah9134 發表於 2019-3-20 17:56

法團話驚影響全大廈供電  安全等等理由。唔想為太少住戶去做  否決

最平要1280蚊一個月,得30個鐘叉,佢哋真喺狼死搶錢

model 3 is good

法團話驚影響全大廈供電  安全等等理由。唔想為太少住戶去做  否決 ...
奠老旗合 發表於 2019-3-20 18:32

正正因此,中電先有這樣做法,
中電有權有力知到是否影響大廈正常攻電,
又唔須要知多少用戶有須要,
重大條道理說為將來環保出力,
而大大聲同法團講是未來政府的政策!