見到新車好抵,大家覺得買唔買得過?

kia sorento柴油 $200000 唔洗 (講緊出全新車)

不過要年年驗車同保險貴d

平均我一日行300-400km,混能已經滿足唔到我慳

唯一係佢掛貨車牌,隧道全部都貴左,只係紅隧平$5

不過$3/1L真係好吸引,牌費好似仲平過我部1800cc hybird

有無Ching用緊,有咩要留意?
貨車牌同私家車牌有咩要注意?

柴油貨車15年死期二手價會低

一啲車場同上落客區祇准私家車用的話就唔入得
不過啲貨車錶位(例如 厚和街)就可以泊埋一份

以前有啲車款個牌絕咗版咁個易手價就有可能不跌反升
而家啲量產新車出牌不論種類用咗十五就算繼續續到牌
易手價隨時祇剩返劏車價

其實過隧道佢應該唔會知道你架車係貨車牌㗎?

kia sorento 係貨車??

kia sorento 係貨車??
奠老旗合 發表於 2019-3-29 22:09

師兄!係呢部一樣要裝鐵網

師兄!係呢部一樣要裝鐵網
sport 發表於 2019-3-29 22:17

年年驗身 令你放心  有死期 又要驗車 真係接受到先好諗

kia sorento柴油 $200000 唔洗 (講緊出全新車)

不過要年年驗車同保險貴d

平均我一日行300-400km,混能已 ...
sliva 發表於 2019-3-29 06:18

倉油做唔做到$3/L咁平呀??
隧道貴左就睇你係咪日日都要過隧道......例如我呢D假日車一個月先行三兩次既就唔會點理佢
牌費的確係好平, 對返私家車只係比1500仔貴兩舊水左右一年
保險其實30%NCB內我問過係同普通私家車同價咁滯, 所以當0NCB果D人, 頭幾年係唔會係呢方面蝕既~
至於年年驗車......其實揸開到驗車年期果D車主一早就慣晒GA啦, 舊車習慣延續黎JE, 咪當CHECK完車換完消耗品使多幾舊續個牌囉, 你牌費果度都慳突晒啦~
至於空間無得講, 好難輸......尤其個尾箱真無敵!仲未計佢尾箱有底層, 一樣係收到勁多野落去

其實過隧道佢應該唔會知道你架車係貨車牌㗎?
brx 發表於 2019-3-29 21:48

留心DD就已經望到你封左尾窗......更何況有D人係用AUTOTOLL嘛

運輸署啲政策真喺落後過大陸