加得屎VIP JOYFUL CARD-$2,再加$400-50卷

次次都係入價值$50X油,俾$400,未計信用卡優惠.

回覆  chpyeung

=(打爆已用油卡-$3.1)$550-(信用卡回贈)$8.25=541.75/60L=9.0291666667 ...
sliva 發表於 2019-5-24 17:42

唔好意思,實在唔明你點解可以用$550入到60L電油。60L電油,以牌價$17.29計,pump price 要$1037.4; 假設你張係紅咭,用到兩張$55券平$110,即係要俾$927.4; 用油咭每升減$3.1,即係82折; 折完要俾$761.1; 每升油要俾$12.69, 只是平咗$4.6。煩請指正有甚麼錯漏。

回覆 52# chpyeung

C Hing,  好似入唔到喎, 我嘅入油經驗係, 入800蚊就已經有 56.4 L , 剩番嗰兩張油卷, 用唔到兩張, 110/17.29=6.36L, 剩返嗰啲會??  若果油缸容量是60L 計

唔好意思,實在唔明你點解可以用$550入到60L電油。60L電油,以牌價$17.29計,pump price 要$1037.4; 假設 ...
chpyeung 發表於 2019-5-25 08:45

師兄,唔駛同佢一齊傻,佢連數都未識計。
以為打爆就等於入咗油缸上限油
油缸60L,用淨30L去打爆,條友都當自己入咗60L

教你計數啦
今日油價$17.29/L,
如果你個傻仔入咗60L,又用你張油卡
你係要俾(17.29-3.1) * 60 = $851.4 呀

師兄,唔駛同佢一齊傻,佢連數都未識計。
以為打爆就等於入咗油缸上限油
油缸60L,用淨30L去打爆, ...
特警仔 發表於 2019-5-25 11:17

同埋真係無咩可能入到60L

via HKEPC Reader for Android

加得屎VIP JOYFUL CARD-$2,再加$400-50卷

次次都係入價值$50X油,俾$400,未計信用卡優惠. ...
asasas999 發表於 2019-5-24 19:42

ching,請問有咩計拎到VIP JOYFUL CARD

ching,請問有咩計拎到VIP JOYFUL CARD
hkcs007 發表於 2019-5-26 01:12

一開始係油站申請-$0.9白色joyfuel, 第二年到期就自動寄左張vip joyfuel黎 我都唔知有咩要求

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆  chpyeung

C Hing,  好似入唔到喎, 我嘅入油經驗係, 入800蚊就已經有 56.4 L , 剩番嗰兩張油卷, ...
ss3012 發表於 2019-5-25 10:36

如果你用紅咭月結, 入$800電油係計 pump price $800, 唔係實俾$800, 以$17.29 計, 只有46.27L, 咁就可以用到兩張油券.

如果入唔晒, 入唔到就益咗星星, 所而入得晒先好入!

同埋真係無咩可能入到60L  

via HKEPC Reader for Android
DeathSon 發表於 2019-5-25 17:55

咁由未必, 睇車啫. 小弟架車油缸係68L, 試過著晒油燈再行咗廿幾公里先去入油, 入咗 64.28L

回覆  nerco

中石化d油真係唔得...
sliva 發表於 2019-4-15 11:08

講個秘密你聽啊。佢嗰啲油要落添加劑先至會好行

至於點樣低成本落添加劑,自己諗下啦。