我贊成,俾得15萬一定加小小買新車。
年頭先叫個朋友買咗架Polo $189,000全包。 ...
arrychiu 發表於 2019-5-20 15:56

正路係咁諗呀..不過... 唔知點解D人聽新車 2個字就好似..好返感...好似會比人呃左..咁..
呢個年代睇車 只係睇2手..no la ..
其實真係輕鬆個乜...

20萬車 首比兩萬就 慢慢 自己一個月比4千...真係冇壓力.. 有壞叫人整
留返十幾萬係手...仲開心

2手一野 科晒入去.(係表面上唔洗有條數係身)  但架車 頭暈身㷫 引擎波箱 仲要有乜事 自己食..仲要去年年驗

正路係咁諗呀..不過... 唔知點解D人聽新車 2個字就好似..好返感...好似會比人呃左..咁..
呢個年代睇 ...
jazz2014 發表於 2019-5-20 17:22

我哋個年代買二手車一個字就係平,
以前成日買D一兩年車重有保養已經六折七折,
而家D二手車折舊率好多都唔合理,
當然你好彩撞到D合理就梗係抵揸,
之前買個架12/13 Golf旅行車揸咗就快兩年4萬幾公里,
浄係換下油,換過ABS sensor 其他都無咩嘢整過,
三折買到四年幾車咁先合經濟原則。

屋企架 ES細踢 劏咗 (迫力漏油)

換咗架 無奶露2.5AWD(TNZ51)

有 後排出風位(B柱)
有 左右雙區恆溫
有 自動頭燈
近期入滿第二次油 實測大約要$1.8/km(約70%市區30%高速)
空間係啲行政房車再多一些頭頂空間(個籠啲裝潢大致同架 J32天籟 差唔多)但車闊接近1.9m
無 天幕 但有雙天窗

有 電尾門 後排椅背都有電掣升返起 (調校後排椅背就手動)
有 後波cam 仲有左前轆盲點cam (但會跟埋塊鏡摺果陣一齊轉 )

買咗架首批行貨 但係就成架日水咁
中控台啲掣同原裝車機都係日文
向波棍前嘅位置土炮式僭建多隻車機唻收香港嘅電台同插手指播歌用

揸左唔係好耐?
揸得耐,日頭入隧道就唔會開燈
入停車場就會好順手開燈
如架車有自動關燈(係熄車自動關燈,唔係auto light),咁落車唔關燈都唔係問題

15 萬,你諗下2014 ~ 16 Mazda 3 或2017~ Mazda 3
HB 版 2.0 , Sedan 就 1.5
係無後排冷氣,不過車仔就唔洗喇
設備控嘅我都好滿意
呢部野仲有個中控mon , 行 MZD Connect , 唔係aftermarket 車機
可去番廠裝carplay,有 dual zone 冷氣,HUD,自動水撥,自動燈,原裝倒車cam,日行燈
keyless entry,keyless start,唔知前期有無auto 摺鏡(我揸尾期有), 唔知前期有無自動lock 門
唔知前期有無得set remote 解鎖時會著頭燈尾燈方便你搵車
唔知前期有無得落車前tick 一下高燈有welcome home light (著30秒頭燈方便住村屋人)
尾期有一系列安全配備包括前車 auto brake,過線提示,dynamic led
尾期仲有前sensor

as a 設備控,呢個價錢, T, H 都做唔到
wongja 發表於 2019-5-20 12:01

個人有前期Mazda3 1.5(16"鈴)
有i-eLoop 但連paddle shift同sport mode都未有

無 Auto摺鏡(個人覺得呢個功能方便但小心一啲未開得鏡嘅泊位)
有 自動鎖門(但注意鎖門前尾箱蓋開過的話就唔會自動鎖)
remote解鎖 祇係閃一下方向燈同嗶兩聲無著頭尾燈
無 welcome home light
無 i-ACTIVSENSE
有 轉向HID頭燈
無 前sensor

聽聞Mazda波箱開咗sport mode轉波仲好過哂人手
唔知是否屬實?

有呀, RK Stepwgn咪得囉, 應該全部要求都滿足到的

屋企架 ES細踢 劏咗 (迫力漏油)

換咗架 無奶露2.5AWD(TNZ51)

有 後排出風位(B柱)
有 左右 ...
kanduki 發表於 2019-5-20 20:18

呢架真係抵買架,齊晒料。
我好少用sport mode
就咁D 波都好夠力
想過癮下就Paddle shift 低一格
爬下頭過下線無咩問題

你有ieloop 算好了
之後所有1.5 都cut 左

回覆 15# wongja

香港人嫌油$$貴
但係又連i-stop都唔鐘意用想長熄咗佢
cut走i-eloop好合理(向第度聽過i-eloop有壞返廠要$2500換)

要加速的話個人都係就咁kickdown算數
不過想知道當落斜果陣如果用sport mode
識唔識拖到夠engine brake拉住架車唔俾佢超哂速咁落
(自己喜歡儘量少踩迫力行車)

架車揸左未夠半年無咩大斜要咁做
你有無入馬三gp,無嘅pm 我電話我add 你

回覆  wongja

香港人嫌油$$貴
但係又連i-stop都唔鐘意用想長熄咗佢
cut走i-eloop好合理(向第度聽過i-elo ...
kanduki 發表於 2019-5-22 13:52

呢層唔使太擔心, 萬記車的話個波箱都夠聰明, 做到拖波既
我再舊D果部上代馬行5AT, 無SPORT MODE用都OK~

15 萬比多d 買到note
腳位無敵,少d 野玩但好車一架。
wongja 發表於 2019-5-20 14:09

Note 及上代Tiida 係好車一架,不過好多人淨識 Jazz

我哋個年代買二手車一個字就係平,
以前成日買D一兩年車重有保養已經六折七折,
而家D二手車折舊率好多都 ...
arrychiu 發表於 2019-5-20 20:14

宜家d人吊高賣,又可能中間人食水深。泊車位貴,等賣盤成本高轉嫁買家。