慘在有D SUV都擺咁低...一過水跪得快過的士...
DGCNYO 發表於 2019-7-2 22:53

所謂既suv mvp都冇用 用用下 又就去改底架車。揸揸下又走去換被震彈弓 揸揸下又見到冇包圍又加

呢d玩法唔識解釋

要攪咁多點解唔買多部快車? 仲方便 改快車仲有好明顯既感覺 ,真心重改日本mvp 家庭車 真係比較怪

你既諗法都幾得意,買Stonic就唔驚冷門無parts但買Vitara就驚會無parts?就算代理無parts要等,你又唔等得 ...
misugi 發表於 2019-6-30 20:08

代理同品牌問題, 森那美做日本車代理真係麻麻地, 而且以最近呢幾年計, KIA比起SUZUKI係本地真係算無咁冷門, 加上之前VITARA果D真係賣一期又斷返貨一期, 佢D零件供應都係咁咪仲死~
去搵街邊車房, 有D咩大件要返代理搵, 真係覺得森拿美穩陣得過錦龍好多??
你SUZUKI識得上日本網搵零件, 但係KIA又唔識得上韓國/澳洲/馬拉搵零件??
呢D都係睇完價錢同架車, 再睇埋代理之後既個人選擇JE~ 買邊架都唔會有錯~

回覆  jazz2014

Hatch-back唔係唔好放嘢喎 係放嘢位淺啫
Saden放嘢位就深 但係尾廂開口細比較難放嘢
兩 ...
kanduki 發表於 2019-7-2 21:27

擺法唔同JE, HATCHBACK/MPV尾箱淺, 點都要就一就位後向高空發展先擺得晒D野
SEDAN就尾箱深D, 可以擺平, 但其實立體空間唔好得過HATCHBACK好多
SPORTBACK/WAGON就真係好擺野, 但香港地兩者都係冷門車, 知音難尋
SPORTBACK一般都唔太擔心支氣撐桿, 之前架馬6唔係有RECALL免費換, 就黎10年車都仲係無事幹~
除非間廠本身用料唔得~

所謂既suv mvp都冇用 用用下 又就去改底架車。揸揸下又走去換被震彈弓 揸揸下又見到冇包圍又加

呢d玩法 ...
jazz2014 發表於 2019-7-3 08:52

高車改矮矮車襟扁然後係車都隊條20吋以上既鈴上去, 呢D犯賤野係常識黎GA啦
你講D揸揸下先走去改呢樣搞果樣裝那樣既都還好
見身邊唔少人車都未買就諗住架車要點改點搭點襯

呢D心勢同溝條女返黎, 人地身材係點都未甩過就叫人去隆胸既心態一Q樣之嘛
根本上就唔係了解左自己要乜同真正了解過架車係點, 優點係邊就買黎改, 為改而改, 為手痕眼痕荷包痕而改~
然而, 呢D車主既錢好可能比女人錢同細路錢仲易搵得多

高車改矮矮車襟扁然後係車都隊條20吋以上既鈴上去, 呢D犯賤野係常識黎GA啦
你講D揸揸下先走去改呢樣搞果 ...
stevechau 發表於 2019-7-3 13:11

其實改車 錢好易搵 換個 大鈴又萬幾 剎車又話唔好收又換 (但架車明明都係行到針頂都160)

仲有cvt又去夾個電子油門 乜乜chip

(羅牙)呢d車都要貼地改包圍 改被震

所以話 改改改 買多架車係實值先有路感

擺法唔同JE, HATCHBACK/MPV尾箱淺, 點都要就一就位後向高空發展先擺得晒D野
SEDAN就尾箱深D, 可以擺平,  ...
stevechau 發表於 2019-7-3 13:01

Hactchback淺 高空發展 睇放大件就得  細件野 又係煩 大件野又頂住中鏡

房車呢d真係好好 塞晒入去 加上現在房車都可以訓底後座 大件個口細係中間入又得

所以雙b老歐車 係有d道理房車

Hatchback 日仔先like (細細架) 唔計vw

Hactchback淺 高空發展 睇放大件就得  細件野 又係煩 大件野又頂住中鏡

房車呢d真係好好 塞晒入去 加上 ...
jazz2014 發表於 2019-7-3 14:27

點止日仔like, 掀背車係歐洲基本上係王道。
下面個list, 唔係掀背車除左部Passat就只係得返部Octavia(但包含estate款)

我識過真係飛既買部日水Fit RS,改細一碼轆,佢話好飛好多

識玩車既人唔會追求無謂的強行機 ...
DGCNYO 發表於 2019-7-3 21:02

有好多mvp 明知自己架車唔掂 咪改d外觀又冇幫助既野

香港地淨係養到一架的話
揀架MVP或者SUV可以有更多用處
起碼架車唔係行緊停向度都有霸氣啲 ...
kanduki 發表於 2019-6-28 20:14

不過講真 其實好多香港人嘈養車貴 但自從兩架車之後發現原來好多人都係

仲要有d去到第三架

1)一家人
2)for fun 跑下
3)後備車 成日都換