[一般問題] New for old 問題 - 續保一問

而家揸緊尾期 Mazda 3 , 2018 車
宏益應該 9~10月轉做 2019 款

咁我份保險 (MSIG) 喺8.29 到期,佢offer 我用番同保費可續多一年 New for old
但如果mazda 轉款 ,如果真係total loss 佢會唔會唔賠番架新車比我?

最攪鬼係雖然轉款後大家都叫 Mazda 3
但我份牌簿 Make 係 Mazda , Model 係 Mazda 3 GVC 1.5 I-Plus
我問左一年前買車個agent,佢話如果呢個個case,補差價就可以
我問MSIG ,佢地話只要同款同model 就得,無答我係咪睇牌簿model
我睇policy,佢亦無寫名係咪跟 牌簿個model

話說我去quote 中國平安,平 $2000
大家認為我應唔應該為左 New for old 去續 MSIG?

好少咁積極 會同你講 用同一保費 續多一年 就可以 new for old
要撞到total loss 機會少 如果發生 補番少少錢 就有2019 車款 咪當買個  bonus

好少咁積極 會同你講 用同一保費 續多一年 就可以 new for old
要撞到total loss 機會少 如果發生 補番少少 ...
kf 發表於 2019-7-24 19:11

因為係有車會人咁做
我又打去問
佢比左呢個offer 同renewal notice 我
點知撞正mazda3 轉款期

我而家中平最平3000 有份全保
但msig 要5300
最驚係轉款車佢唔肯賠

我google 過先來問, 有案例
不過我都是偏向msig 多

兩檔M記好似都係同一個大股東持份
想咁啱出年啲BN貨尾完全清哂而侷住賠過架BP俾人
我覺得機會就不大

自己架BM呢幾年同原廠關聯嘅買燕梳
(第一年Z記之後轉咗M記)
價錢我無格過祇係唔想煩太多嘢
(如果計返呢幾年個人呢架車每咪使咗幾$$應該 完再 )

原來唔係 保險主動聯絡你 避免之後麻煩 唔好搞咁多嘢囉

我自己傾向 全保 買咗就得 其他嗰啲 唔會花時間 去諗

俾我揀的話差兩千幾文有得買多年new for old都值得
不過有心理準備萬一total咗好大機會係賠架19年甚至18年嘅全新車

俾我揀的話差兩千幾文有得買多年new for old都值得
不過有心理準備萬一total咗好大機會係賠架19年 ...
kanduki 發表於 2019-7-25 12:56

佢肯賠我無所謂呀。
講真其實最好用唔著啦,始終加左咁多野喺架車度,全部都係成本。
咁我跟番MSIG 買算喇

thx 兩位師兄!

車保唔係不嬲係計投保車折舊率嗎?

via HKEPC Reader for Android

回覆 7# wongja

其實有冇試過撞車‘calim 保險’就算賠部車給你‘你日後的保費都會好貴’仲會有意外紀錄‘你想轉會’三年先轉到。保險係買意外‘唔係想賠新車’何況total lost都好大獲‘分分鐘你有身體傷害,如果都係全保’我會省$2000,new for old根本好少機會發生

車保唔係不嬲係計投保車折舊率嗎?

via HKEPC Reader for Android
jed68 發表於 2019-7-26 09:28

好多公司第一年都有 new for old 即係如total loss 或失車,唔計折舊賠番部新嘅比你。
我知 vw 係有兩年new for old。