有冇楂 VW Golf Sport Van

其實我都覺得幾抵揸,不過上代好齋先無買,呢代設備齊好多。
同埋D人要大架會買Touran

market比較細, HK地唔多人識欣賞呢D 5人MPV/RV......
的確如樓上CHING所言, 睇得SPORTVAN WHY NOT TOURAN呢??
又多兩個位, 唔要兩個位果陣尾箱又大過你, 底盤機器甚至揸落都唔會爭得遠, 價錢又差不多
分別叫UBER果陣坐過呢兩款, SPORTVAN係後排坐落好似闊落過TOURAN囉
不過我個人都係喜歡SPORTVAN多過D

Sportsvan另一個問題係
副偈係俾最低規格125匹版你...

Sportsvan另一個問題係
副偈係俾最低規格125匹版你...
yjfoeg 發表於 2019-7-26 20:24

扭力夠就得啦,揸得sportvan都唔會揸好快架o者…

Golf Sportvan 的確唔錯, 尤其是 head room 夠, 同有個天窗.
速度和反應我又唔太重視, 所以無意見.

黎部野,樣樣都唔就腳,又多個sport又唔係sport即係咩事呢

由黎部車一出我就唔明佢係到搞咩勁....你話後座 ...
DGCNYO 發表於 2019-7-28 09:40

佢個車闊同架GOLF一樣JE, 你EXPECT佢橫闊三件可以闊得去邊丫, 你估佢係HONDA空間魔術師, 偷位偷到盡咩~
反而膝前空間算係咁, 尾排可以移前移後, 試過退後左後排黎坐, 整個二郎腿咁坐都唔會頂到腳尖, TOURAN反而都做唔到, 以一架RV黎講算係交到功課, 但又係注定唔會係本地大賣既款黎~
華人/亞洲人既生活習慣其實係唔多識欣賞呢D多功能5座位RV的, 係歐洲既MPV同SUV既祖宗就係呢D RV車~
SPORTVAN係本地既參照物, 其實應該係好多年前TOYOTA COROLLA VERSO黎, 又係冷門到暈既車黎, 再舊D果部SPACIO反而大賣~

類似仲有FORD CMAX,
優點係 1.5 turbo (~150HP)+ 6 AT + SLIDING DOOR+ 多兩個位
但好似唔再出

類似仲有FORD CMAX,
優點係 1.5 turbo (~150HP)+ 6 AT + SLIDING DOOR+ 多兩個位
但好似唔再出 ...
rockie577 發表於 2019-7-29 04:40 PM

真心ford車唔壞就好。一壞台波箱就大獲 要拆頭擔

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)