你搵左車位先啦
養車最大難度係車位
跟住到燒銀錢養佢

香港,買車容易,養車難

入門一般都係玩JAZZ, 易買易放

香港,買車容易,養車難
7285 發表於 2019-8-9 16:53

養車難? 睇埋東南亞國家先
你發現其實 係好好架啦
新加波 擁車證 要廿幾萬HKD
日本 停車車位證明書 先比你買車
台灣 2,000cc 車都要打60%稅

係香港 真係....
只係乜人都要想架車 貴車位又嘈 加DD隧道又嘈....

你搵左車位先啦
養車最大難度係車位
跟住到燒銀錢養佢
GUILDWARS 發表於 2019-8-9 16:46

買個車位都係幾百萬姐好快手

養車難? 睇埋東南亞國家先
你發現其實 係好好架啦
新加波 擁車證 要廿幾萬HKD
日本 停車車位證明書  ...
jazz2014 發表於 2019-8-9 21:09

你唔講下美國

日本 車庫証 都唔是太大問題,如自己冇地方都可以借車位出証,你點都要泊車架啦。不過如果是市內租泊車位要4-6萬日元
https://carparking.jp/area/region/131040741/

再者是: 驗車  3年以上之後就要每二年驗車,車檢的費用,包括檢查費、手續費、保險、車輛重量稅以及更換零部件等費用,一般在8萬到18萬日元不等

原文網址:https://kknews.cc/car/rxpa4av.html

再加上保險,油錢等等,大約一年40-50萬日元 (eg. 行一萬公里/年),計total又唔算貴。

ps: 剛巧做緊資料搜集,有錯請指証,謝謝!

日本 車庫証 都唔是太大問題,如自己冇地方都可以借車位出証,你點都要泊車架啦。不過如果是市內租泊車位要 ...
pure_water 發表於 2019-8-10 13:07

Sg應該係全世界最貴車價但樓平好x多大好多

via HKEPC Reader for Android

你唔講下美國
coffeeaddict 發表於 2019-8-10 12:09

咁美國生活抽稅 如何呢

日本 車庫証 都唔是太大問題,如自己冇地方都可以借車位出証,你點都要泊車架啦。不過如果是市內租泊車位要 ...
pure_water 發表於 2019-8-10 13:07

但香港 最平係 係千拎蚊 保 三千拎牌

乜車位都比你玩

差幾遠