有冇ching用過e-Pedal ??

之前車展見到有架leaf放左係到,個樣靚仔過第一代好多,見到佢有個新既e-Pedal,有冇ching試過??

個人無試過
但估計揸起唻同架CVT車入住L波咁行差唔多

之前車展見到有架leaf放左係到,個樣靚仔過第一代好多,見到佢有個新既e-Pedal,有冇ching試過?? ...
shishi85 發表於 2019-8-9 12:39

上星期係九州開左九日note e-power, 架車基本上係架leaf 電摩打加個1.2 engine 差電,個油門如果係eco /sport mode 基本上放晒架車就會慢慢停,九成時間隻腳放油門,停燈位都係放油就夠,唯一缺點,放油門唔會著brake燈,小心後面架車追尾

仲有樣,放晒油門好多時停得好快,停燈位早停左要補一兩腳油門停番啱位

via HKEPC Reader for Android

個人無試過
但估計揸起唻同架CVT車入住L波咁行差唔多
kanduki 發表於 2019-8-9 13:48

L波唔會auto hold架車,E-padal 會拖慢完會hold停架車,停車場出入閘俾錢都可以淨放油門就夠

要自己試先知適唔適應得到,但我諗設計得出黎應該唔難用

上星期係九州開左九日note e-power, 架車基本上係架leaf 電摩打加個1.2 engine 差電,個油門如果係eco /s ...
ckkong97 發表於 2019-8-9 15:41

放油門唔會著brake燈 呢個問題

其實應該要係電腦做返手腳先 安全  底個5KM/H 已同時冇使用剎車 應要著剎車燈

要自己試先知適唔適應得到,但我諗設計得出黎應該唔難用
kaka.ho28 發表於 2019-8-9 19:14

用落係幾好用,尤其是塞車同排隊入停車場,排隊上船都得

上星期係九州開左九日note e-power, 架車基本上係架leaf 電摩打加個1.2 engine 差電,個油門如果係eco /s ...
ckkong97 發表於 2019-8-9 15:41

我都租過兩次,起歩係好力D,
其他我覺得同電油版Note差唔多,
而且耗油量我覺得都差唔多。

我都租過兩次,起歩係好力D,
其他我覺得同電油版Note差唔多,
而且耗油量我覺得都差唔多。 ...
arrychiu 發表於 2019-8-9 22:17

行左1420km, 用左9日, 入左76.1L 油, 計埋18.65km/L....
行高速唔算慳油, 不過成日停車唔熄車開住冷氣
我地頭幾日鹿兒島一行四架車, 一架日本人自己租k car, 一架Fit hybrid, 我架e-power note, 仲有架正常note....
電油版無恆溫冷氣, 一樣有360 鏡頭, 前撞/轉線警告....

玩過朋友個部,揸會要少少時間適應,因為一縮油門架車就會有力收慢架車,適應左呢樣野之後就無問題