audi, bmw, benz 和vw

坐過audi, bmw, vw 和benz ,發覺audi 和bmw ride confort 感覺同日本車差不多,相返benz 同vw  就正好多,試過起歐洲坐benz ,起160km/hr 的情況下,架車依家好定,唔覺得搖和飄,相返起香港坐的士,起60km-80km 的情況下,已經有離心的感覺,起青嶼幹線當的士行110km/hr ,直頭想叫個的士佬開慢d
bmw 就話個駕駛操控感好,benz 就夠舖舒服,咁audi 又有咩好?
vw 似係入門級,但個ride comfort 又唔錯

坐過audi, bmw, vw 和benz ,發覺audi 和bmw ride confort 感覺同日本車差不多,相返benz 同vw  就正好多, ...
ronan 發表於 2019-8-11 01:07

vw/audi二手價好差

回覆 1# ronan
其實日本車好多都穩 成廿年車既Mazda 323 渣住百六都係穩 但先天條Tyre闊度問題令到感覺無R洲車咁定  的士就唔洗講 成三十年前既車型..  講到尾係架車針對comfort 定係Sporty  Jetta 同Golf已經唔同感覺   CLA250 唔硬?

自己架十幾年BMW都仲係好札實, 無咩雜音, 可能本身設定比較sporty喉聲同機器聲都比較大有D人唔鍾意, 但drive quality的確係超班亦都係佢賣點
VW我感覺唔到R周車應有ge水準 2011 A5亦都坐過, 已經有雜音同感覺唔札實. VW group D車唔計現象級ge維修. 機器波箱個設定的確係最aggressive, 非常爽快好力仲要最慳油.
日本車lexus GS坐過係ok, 空間感麻麻, 引擎波箱操控都好一般, 仲要整起上黎一D都唔平, 所以二手lexus 個價都係好賤 至於萬6新款, 都係無果陣札實ge感覺, 過D路比較dun都係好似有野未上實咁.
MB C仔, ride quality真係一流, 好定好靜. A250坐過就好一般, 同C仔兩個世界

坐過audi, bmw, vw 和benz ,發覺audi 和bmw ride confort 感覺同日本車差不多,相返benz 同vw  就正好多, ...

中意經常整車一定第一選vw/audi, 第二bmw

via HKEPC Reader for Android

中意經常整車一定第一選vw/audi, 第二bmw

via HKEPC Reader for Android
coffeeaddict 發表於 2019-8-11 04:16

香討有個投票就是這樣的結論

香港啲路太差,只適合定位是舒適類型的車

金豐同E仔比,會唔會完全囉黎比呢

金豐用E 仔條17吋胎都可以好定的(如果裝得落)

BTW,咩車可以解決物理G力?不過部車夠重上下運動會無咁強烈係真既

你講出歐洲 幾個牌子

要講埋車款先得既

S600 同a180

A1 同架a8L

安全同舒適有分別

香討有個投票就是這樣的結論
coffeeaddict 發表於 2019-8-11 09:25

BMW堆電子野既唔可靠程度,幾打得都無用......

衰D講,買Benz都無咁燥